Абе с промяна на кабинета в опит да съживи „Абеномиката“

Японският министър-председател Шиндзо Абе прави рокада в правителството в опит да възстанови въздействието на „Абеномиката“, пише Bloomberg.

Начело на здравното министерство е назначен про-пазарният реформатор Яшухиса Шиозаки, който подкрепя идеята Държавният пенсионен фонд, който се управлява от министерството, да купува повече рискови активи. Юко Обучи, определяна от месечното издание Sapio като следващия заместник-премиер, оглавява ядрената индустрия на страната от поста на министър на икономиката, търговията и индустрията.

Промените в най-дълго задържалото се следвоенно японско правителство идват 20 месеца след като Абе пое властта с ангажиментите да извади икономиката от дефлация и може би потвърждават намеренията на властта отново да вдигне данъка върху продажбите следващата година. Абе увеличи броя на жените министри до рекордните 5, като този ход може да успее да повдигне нивото на обществена подкрепа за кабинета, което пада под 50% според последните проучвания от над 70% през април миналата година.

63-годишният Шиозаки беше водещият говорител на правителството на Абе между 2006 и 2007 г., като работи в Японската централна банка преди да влезе в политиката. Считан е за поддръжник на про-пазарните реформи в средите на Либерално-демократическа партия и назначаването му показва желанието на Абе възвръщаемостта на Държавния пенсионен фонд да бъде подобрена чрез пренасочването му към акции от облигации.

„Най-важното беше да има агресивен реформатор начело на здравното министерство“, коментира Робърт Фелдман от Morgan Stanley MUFG Securities. „Шиозаки е перфектен избор. Очакваме реформите в пенсионния фонд да бъдат забързани, а контролът на разходите – затегнат“, добавя той.

Бившият партиен лидер Садаказу Танигаки е назначен за главен секретар на Либерално-демократическата партия, а на Тономи Инада е поверена партийната политика.

Танигаки обяви пред журналисти, че правителството ще върви към увеличаване на данъка върху продажбите, съгласно с приет закон, който постановява, че ставката ще бъде вдигната до 10%. Увеличението ще допринесе за фискалната стабилност и ще осигури на властта повече възможности за действие, добави Танигаки.

Бившият заместник-мистър на отбраната Акинори Ето получава министерския пост във ведомството, както и поста на министър, отговарящ за прокарването на серия закони в областта на националната сигурност, които да внесат изменения в японската конституция, забраняваща участието на страната в организации за колективна защита. Предишният генерален секретар на партията Шигери Ишиба поема съживяването на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *