АЕЦ Козлодуй ще дава стипендии от 1000 лв. на семестър

Още осем студенти станаха стипендианти на АЕЦ „Козлодуй” – днес те подписаха своите договори за включване в стипендиантската програма на централата. За първи път в списъка фигурират и първокурсници.АЕЦ Козлодуй ще дава стипендии от 1000 лв. на семестър.

Стипендиантите на атомната централа имат перспектива за кариера в България
(снимка: АЕЦ Козлодуй)

За първи път в програмата се включиха и първокурсници

След като през май т.г. четирима студенти станаха стипендианти на АЕЦ Козлодуй, днес още осем подписаха договори с централата. Сред тях са студентите бакалаври от специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика” в Технически университет (София) Виктория Мондешка и Тереза Пеева (І курс), Иван Янков (ІІІ курс), Иванина Окяшева (IV курс) и Миглена Вълчкова, която готви магистратура по „Ядрена енергетика” в същия университет, информира technews.bg.

От Софийски университет „Св. Климент Охридски” стипендианти на АЕЦ стават Детелин Паспалов и Александър Георгиев – І курс в бакалавърската програма „Ядрена техника и ядрена енергетика”, и Христо Христов – записал магистратура по „Ядрена енергетика и технологии”.АЕЦ Козлодуй ще дава стипендии от 1000 лв. на семестър.

За първи път стипендианти на АЕЦ ще бъдат и първокурсници. Те се възползваха от възможността за програмата да кандидатстват и ученици, завършили с висок успех средното си образование и записани в редовна форма на обучение в ориентирани към ядрения отрасъл специалности в Техническия и Софийския университет.

За всички тях АЕЦ „Козлодуй” поема ангажимент да предоставя стипендии по 1000 лева на семестър и да заплаща семестриалните такси на стойността на държавна поръчка до завършване на съответната образователна степен. По време на обучението си младежите ще повишават своите знания и умения в реална работна среда, като провеждат в централата платен стаж и практика.

След дипломирането си те ще се присъединят към екипа на АЕЦ, който ще осигурява дългосрочната експлоатация на ядрените мощности. Студентите споделиха, че перспективата да работят в АЕЦ „Козлодуй” е основното, което ги е мотивирало за участие в стипендиантската програма, както и възможността да се развиват като професионалисти в България.

„Смятам, че за младите е важно да останем в България, в региона, където сме родени, и тази програма на АЕЦ „Козлодуй” ни дава възможност за това”, сподели Александър Георгиев.

„Аз съм от Козлодуй, родителите ми работят в централата, баба ми и дядо ми също са работили тук. И въпреки че семейната традиция повлия на избора ми на специалност, когато започна семестърът, разбрах, че това е моето нещо, чувствам се на място, интересно ми е и когато завърша, искам да работя в АЕЦ”, разказа Виктория Мондешка.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *