Азиатските пазари приключиха седмицата със значителни повишения

Азиатските пазари възстановиха част от натрупаните загуби и повечето основни борсови индекси приключиха седмицата със сериозни повишения. Това се дължи основно на повишеното търсене на рискови активи, породени от спекулации, че финансовите компании започват да се възстановяват от кризата.
Позитивен импулс дадоха и изказванията на представители на японското и китайското правителство, които заявиха че ще предоставят допълнителни фискални стимули, с които да насърчават икономическото развитие на своите страни.
Изненадващите данни за повишаването на доверието на японските домакинства през месец февруари също повлияха позитивно. Индексът, който измерва оценката на домакинствата за промените в техния жизнения стандарт се повиши в следствие на резкия спад на цените през последните месеци, което прави стоките и услугите по-достъпни.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 3,5 на сто до 74,63 пункта, като отчете седмичен ръст от 3,7%. Индикаторът се е понижил със 17% от началото на тази година, с което продължава рекордното си отстъшление от 43 на сто за 2008 г.
Добрите новини доведоха до повишение на основния японски индекс Nikkei 225, който добави 5,15%, за да затвори на ниво от 7 569,28 пункта. На седмична база японският бенчмарк се е повишил с 5,52%.
Третият по важност азиатски индекс Hang Seng добави 4,37%, достигайки 12 525,80 пункта, като отбеляза 5,07% седмичен ръст.
Повишения имаше и на борсите в Индия, Австралия и Нова Зеландия. Австралийският индекс S&P/ASX 200 добави 3,4% и затвори при ниво от 3 345,20 пункта. За седмицата той отбеляза ръст от 6,4 на сто, с което прекъсна триседмичния си спад.
На червено приключи търговията на Шанхайската фондова борса, след като премиерът на Китай Уън Дзябао заяви, че щатското правителство трябва да спазва поетите ангажименти и да гарантира сигурността на китайските инвестиции. Китай е най-големият кредитор на САЩ, като през 2008 г. китайските инвеститори са закупили с 46% повече американски дългови книжа отколкото през 2007 г., се съобщава от агенция Bloomberg. Към края на миналата година държаните от Китай американски държавни облигации са били на стойност близка до 700 млрд. долара.
Основният китайски индекс CSI 300 загуби 0,5 на сто, като се понижи до 2 205,42 пункта и отчете седмична загуба от 3,6%.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *