Азиатските тигри не могат да изместят Китай

Не е реалистично да се мисли, че Югоизточна Азия е способна напълно да измести Китай като световен производствен хъб, в резултат на търговската война със САЩ, смята Ти Ейч Тънг, шеф на Pegatron

Южноазиатските тигри – няколко държави с бурно икономическо развитие, вкл. Тайван, Тайланд, Южна Корея, Сингапур и Хонконг – не могат да изместят Китай в производството, заяви шефът на тайванската Pegatron Ти Ейч Тънг, цитиран от Digitimes.com.

По неговите думи, не е реалистично да се мисли, че Югоизточна Азия е способна напълно да измести Китай като световен производствен хъб. По-вероятен сценарий за бъдещето е формиране на екосистема от производства, разпръснати в различни страни, смята Ти Ейч Тънг.

Някои тайвански доставчици на компоненти изнасят производството си от Китай, за да минимизират влиянието на търговската война между двете водещи икономики – САЩ и Китай. Но според шефа на Pegatron – компания, която изпълнява поръчки на големи брандове, Югоизточна Азия не е способна да стане следващия Китай по отношение на производството.

Доставчиците на компоненти от Тайван и глобалните брандове заедно са създали силна производствена екосистема в Китай, която не може да бъде повторена никъде другаде само за 3-5 години, смята индустриалецът, информира technews.bg.

Ти Ейч Тънг обръща внимание, че разходите за земя и работна сила в Югоизточна Азия не са толкова ниски, колкото обикновено се смята. Ето защо по-вероятното развитие е в посока на изграждане на разпръснати по целия свят трансгранични производствени екосистеми.

Но такава верига за доставки няма да бъде толкова ефективна, тъй като ще се нуждае от допълнително време за транспорт на компонентите, което означава и по-дълго време за доставка на продуктите на пазара, коментира Ти Ейч Тънг.

Макар че Югоизточна Азия не може да е значим производствен хъб като Китай, регионът има голям покупателен потенциал и производителите следва да обмислят обединяването с местни партньори, за да се възползват от пазарните възможности, допълва шефът на Pegatron.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *