Азиатски компании губят пазарна стойност

След като снощи водещият германски индекс DAX завърши с 5.3% спад /Wall Street почиваше заради деня на труда/, днес в Токио Nikkei 225 е с още 1.7% надолу, до 8635 пункта.
Факторите за това са основно икономически. Слабите данни от трудовия пазар на САЩ се съчетават с продължаващата дългова криза на еврозоната, като е очевидно, че Европейският блок, за момент конкуриращ водещата икономическа сила в света, се е простирал извън чергата си. Европа и САЩ са основни експортни пазари на азиатските икономики и дори само този факт е достатъчен да докара черни облаци на борсите.
Азиатските минни и енергийни компании губят пазарна стойност и по линия на понижението в цените на суровините, следващо бягството на инвеститорите в сигурни активи като долар и злато. Финансовите компании страдат заради започналото разследване на дейността им във финансовата криза, както и очертаващите се нови по-стриктни регулации.
В Хонконг индексът Hang Seng се смъкна с 0.94% до 19432 пункта /-2.7% при HSBC/ , а в континентален Китай SCI300 губи само 0.08% до 2594 пункта. Австралийският индекс S&P ASX се смъква с 1.5%, воден от загубите на минния гигант BHP.
Решението на централната банка на Австралия да остави основната си лихва без промяна на 4.75% доведе до понижение на австралийския долар с близо полови процент до USD 1.0505. По-рано се спекулираше, че централната банка ще реши да овладее очертаващата се ресурсна инфлация в страната с по-високи лихви.
Тенденцията на форекс пазара в момента е освобождаване от рисковите валути на новите икономики и бягство в сигурност към долар, йена и франк. Щатската валута поскъпна до 1.4054 долара за евро – главно заради дълговите проблеми и очаквания по-нисък икономически растеж в еврозоната. Изборната загуба на партията на Меркел в Германия е също неблагоприятен фактор за единната валута.
Докато в един момент швейцарския франк се качи с над 1.2% към еврото до актуалните CHF 1.1033, а йената се задържа във високите нива на 107.9805 йени за евро и 76.8085 йени за долар, валути като турската лира загубиха по над процент, до TRY 1.7704. Очакваното забавяне на световната икономика е неблагоприятно за валутите на новоразвиващите се пазари.
Снощи американският лек суров петрол WTI се смъкна с 3.64% до 83.30 долара за барел, именно заради притеснения за икономическия растеж. Бензинът на американските борси се смъкна с 2%.
Европейските шофьори обаче нямат този късмет, като брентът се търгува по цена 110.10 долара за барел, без изменение. Причината за поскъпване на основната търговска стока в Лондон е спекулацията, че ще е нужно повече време за възобновяване на продукцията от Либия. Медта поевтиня с 2.4%. За сметка на това в търсене на убежище инвеститорите поставиха нов златен рекорд с 1920 долара за тройунция. От сутринта златото поскъпна с над 40 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *