Азия трябва да намали зависимостта си от износа

Световната финансова криза изведе на преден план необходимостта Азия да стане по-независима от износа си и вместо това да насърчи местното търсене, показва анализ на група изследователи от континента.
Експертите от Asian Development Bank Institute признават обаче, че това ще отнеме вероятно около десет години, предава AP.
Уязвимостта на азиатските икономики, която се дължи на изключителната зависимост от износа, се разглежда като основен проблем от десетилетия насам. Финансовата криза в САЩ, която заплашва да увеличи безработицата, бедността и социалното неравенство в Азия, прави необходимостта от промяна все по-належаща, смятат изследователите.
„Износът към развитите икономики няма да е никакъв двигател на ръст за региона“, казва един от изследователите.
„Източна Азия ще се нуждае от политика за подпомагане на прехода към интегриран и стабилен ръст, воден от регионалното търсене“, добавя той.
Сред препоръките на експертите са призиви към САЩ да „пречистят“ финансовия и имотния си сектор. Те предлагат и създаване на специален фонд в Азия като алтернатива на Международния валутен фонд, който да оказва помощ на страните с финансови проблеми.
Азия е гледала на САЩ като на глобален лидер, но от финансовата криза разбира, че щатският модел за развитие е пълен със слабости, коментира друг експерт.
„Сега сме много объркани относно това кое е най-добрата практика“, казва той, добавяйки, че да се взема за пример дадена държава е подвеждащо. Според него всички трябва да работят заедно по посока на промяната, тъй като ако се надяват на реформа от страна на лидерите, нищо няма да се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *