Активистка на ГЕРБ и съпруга й източили 5 млн. лева ДДС

 
Елена Янкова, освен че е пълноправен съдружник на съпруга си, управлява и веригата фризьорски и козметични салони “Арлет”. Янков винаги е избягвал публичните изяви, но в интервю за “Марица” през 2006 година бизнесменът надълго и широко разсъждава върху темите успех, пари, щастие и семейство. “Много пъти съм започвал от нулата в живота. Просто не се чувствам неразривно свързан с материалното. Чувствам се малко над него“, твърди Янков. В същото интервю той разказва как през 1993 година е бил притиснат от рекетьори. Заплашват, че ще го убият, ако не им прехвърли всичко. В продължение на 40 дни той е в тотална депресия, признава, че мисли за самоубийство.
“Обаче бях длъжен да остана и да работя заради близките си и хората във фирмата. Показах им среден пръст на рекетьорите и разбрах, че не са толкова опасни”, разказва той.Янков е първият пловдивски бизнесмен, който въвежда теста за лоялност сред служителите си. След кражба във фирмата целият ръководен състав и част от мениджърите минават през детектор на лъжата.
Едно от пловдивските ВИП семейства осъмна вчера сутринта в ареста. Най-големият вносител на цитрусови плодове Сотир Янков, съпругата му Елена Янкова, собственичка на верига салони “Арлет”, и дъщеря им Мария са задържани при спецакция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура. Зад решетките при същата операция е прибран и друг известен пловдивчанин – Атанас Бонев, племенник на Христо Бонев-Зума. Срещу тях и още 8 души са повдигнати първоначални обвинение по чл. 255 от Наказателния кодекс за данъчни престъпления. Наложени са им 72-часови мерки за неотклонение. Предстои прокуратурата да прецизира обвиненията и да реши за кого да иска постоянен арест. Предвиденото наказание е от 3 до 8 г. затвор, конфискация на част или цялото имущество.
Според зам. окръжния прокурор Галин Гавраилов държавният бюджет е бил ощетен с над 5 милиона лева. Прокуратурата разследва Янкови и за пране на пари.Освен фамилията Янкови, са задържани също Б. А. Борисов, на 44 г., И. П. Илиев, на 31 г., Ж. К. Бабачев, на 37 г., Н. Н. Дойчев, на 29 г., С. И. Минчев,  на 65 г., К. И. Караиванов, на 30 г., К. И. Кисов, на 27 г., и С. Ц. Цанков, на 31 г. Мъжете са собственици на фирми, които са използвани като бушони за стопяване на ДДС.
Сотир Янков и съпругата му Елена са съдружници във фирмите “Сотир плод”, “Янков и сие”, “Сото фрут” и “Елис М5”. Мария Янкова е собственик на “Мелиско Фреш” и “Мелиско Фрут”. Янков е собственик на огромната база с плодохранилище на пътя за Първенец, която е една от най-модерната в страната. Всъщност в света има само четири плодохранилища, оборудвани с подобна техника. За направена инвестиция през 2005 година Сотир Янков стана “Бизнесмен на година”.
Според запознати през последните години бизнесменът е прекарвал по-голяма част от времето си в Гърция, а бизнеса тук движела съпругата му Елена. Атанас Бонев също пътувал всяка седмица до южната ни съседка. През последните месеци негови товари не са минавали през пловдивската митница, а документите са  обработвали на Кулата. Източници от митницата твърдят, че има доста преписки за нарушения на митническия режим. Янков обжалва   Янков обжалва съставени актове в различни съдилища в страната.
Периодът на проверката, извършена от Икономическа полиция, обхваща времето от 2009-а до август 2012 година. Според полицаи, работещи по случая, товарите са влизали от Гърция без платен ДДС. В България данъкът също не е плащан, а сделките са минавали през няколко фирми бушони, където дължимото ДДС е стопявано чрез фиктивни сделки. Фирмите бушони се водят на имената на близки до Бонев пловдивчани, повечето от които бивши спортисти. Схемата е влязла в употреба след началото на кризата. Според запознати тогава фирмата е започнала да търпи загуби и са натрупани дългове. Седем от задържаните управители на фирми са разпитани пред съдия и са дали разяснения около схемата.
Повечето тях са били на заплата и не са извършвали на практика никаква търговска дейност.Докато ексцентричният бизнесмен Сотир Янков е с чисто съдебно минало, то криминалното досие на Атанас Бонев е доста дълго. В началото на десетилетието той бе арестуван за трафик на крадени автомобил от чужбина, като в двора на негов наследствен имот в Труд бяха намерени 12 автомобила с пренабити номера на рамите.
През 2007 година срещу Бонев е повдигнато обвинение по чл.257, ал.1, НК, че за периода от  14.09.1999 г. до 12.01.2001 г. в Пловдив при условията на продължавано престъпление като собственик и управител на    ЕТ “Бонини- Атанас Бонев” с цел да осуети установяването на данъчни задължения е водил счетоводна отчетност с невярно съдържание и е избягнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 514 119,21 лева, като е подал неверни данъчни декларации.
Запознати твърдят, че Атанас Бонев дължи големи суми на доста бизнесмени и затова рядко се появява в Пловдив.
Елена Янкова е организационен секретар на “ГЕРБ-предприемачи” и доскоро бе един от най-активните членове на структурата. Тя е вторият активист на тази формация, който в рамките на една година попада зад решетките. В края на миналата година бе арестуван Венелин Качаков, срещу когото има обвинение за измама. Качаков бе прибрал 226 000 лева от 226 души, които си купили евтини почивки до Малдивите през сайт за колективно пазаруване. Оказало се обаче, че парите, вместо за резервации, отишли директно в джоба на Качаков, който се сдоби с прозвището Вени Измамата. Вчера в ГЕРБ бяха изненадани от ареста, описаха я като инициативна и работохолик, а кметът Иван Тотев заяви, че през последните месеци тя се е дистанцирала от партията.
Зума:  С Атанас сме на “здравей и здрасти”
Легендата на “Локомотив” потвърди, че Атанас е син на покойния  му брат. Зума сподели обаче, че от години не го е виждал, тъй като той живеел със съпругата и детето си в София. Христо Бонев не знаеше и с какво точно се занимава племенникът му, нито пък, че е арестуван. Не сме в лоши отношения, но се виждаме изключително рядко, тъй като той не е идвал от много време в Пловдив. Може да се каже, че сме на “здравей и здрасти”, обясни футболната легенда.
Бонев може да лежи и стари присъди
Ако Атанас Бонев бъде осъден по обвинението за ДДС измамите, той ще трябва да излежи и стари условни присъди. Причината е, че новото деяние е извършено в рамките на 5-годишния изпитателен срок на други наказания.Племенникът на Зума е осъждан условно веднъж за измама, свързана с автомобили. Втората му присъда е от 3 г. с 5 г. изпитателен срок. Бонев е признат за виновен от окръжните съдии за престъпление, което напомня до голяма степен деянието, заради което е арестуван сега. Десет свидетели и едно вещо лице са потвърдили вината му. В крайна сметка той е признат за виновен, че чрез различни финансови врътки е спестил данъци в размер на 491 299 лева. Това е станало в периода от 14.09.1999 г. до 12.01.2001 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление като собственик и управител на ЕТ “Бонини- Атанас Бонев”, гр. Пловдив. В този период той е водил счетоводна отчетност с невярно съдържание и е избягнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери, като е потвърдил неистина в подадените декларации. Освен условното наказание, Бонев е осъден да заплати и глоба в размер на 10 000 лева. Присъдата на Окръжния съд е потвърдена както от Апелативния съд, така и от ВКС. Наказанието влиза в сила окончателно на 9 юни 2009 г. и то кумулира двете присъди – за ДДС измами и за автомобилите. Според НК, ако Бонев извърши ново престъпление в рамките на изпитателния срок и бъде осъден за него, той ще  излежи и старата условна присъда от три години.
ОБИСКИ Янков и фамилия са арестувани в жилището им на ул. “Волга”. Направени са множество претърсвания в офисите и складовете на фирмите на територията на Пловдив, Първенец и София. Иззети са множество документи, печати и веществени доказателства. Вчера складовата база на пътя за Първенец работеше, а охранителят на КПП-то заяви, че никой от шефовете не е на работа.
DOLCE VITAПрез последните 20 години Сотир и Елена Янкови винаги са в центъра на светския живот в града. Те присъстваха на откриването на много от фешън заведенията в града, поддържаха близки контакти и със семействата на други преуспели бизнесмени. Според последните клюки дъщерята Мария Янкова е подновила връзката си със сина на един от големите дистрибутори на млеката “Данон” и двамата мислели за по-сериозна крачка. Впечатление правеше и луксозният автопарк на семейството. Последните коли на семейството са бял Мерцедес GL на Янков, порше за Елена Янкова и бентли за Мария.
Преди година Елена се дистанцира от ГЕРБ
В последната година сме изгубили връзката с Елена Янкова, тя се дистанцира от ГЕРБ, не отговаряше на телефонни обаждания, и дори се питахме какво става с нея, разказа вчера кметът Иван Тотев, който е и местен лидер на ГЕРБ. Преди повече от година ръководството на ГЕРБ – предприемачи взе решение  да не участва повече в тяхната дейност, защото не беше активна и не проявяваше интерес, припомни Тотев.Арестът за нас е изненадващ, защото я познаваме в друга светлина – беше инициативна, работохолик. Всеки трябва да носи отговорност за постъпките си и това е още едно доказателство, че правителството на ГЕРБ подхожда еднакво спрямо всички граждани, независимо какви политически убеждения имат, коментира Иван Тотев.
В ГЕРБ научиха от медиите за ареста на активистката
Всички от партийните структури на ГЕРБ от “Централен” и “Предприемачи” не знаеха за ареста на тяхната съпартийка Елена Янкова. Те разбраха от медиите за него.  “Каквито мероприятия да се правиха, винаги е откликвала и е съдействала с каквото може. Изненадан съм от случилото се”, заключи общинският съветник от ГЕРБ. Партийната є шефка в структурата на район “Централен” Зоя Георгиева беше изненадана от случилото се. “Не знам нищо по въпроса. В момента пътувам за София. Кога е станало това?”, каза за “Марица” депутатката. Тя сподели, че познава Елена Янкова покрай мероприятията на партията и не знае нищо за бизнеса є. “Коректен човек е Лесно се комуникира с нея. Винаги се е включвала в партийните мероприятия. Работеше с удоволствие в структурата ни”, заяви Зоя Георгиева.

Парашкева Иванова, Галина Константинова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *