Акциите на GM поскъпнаха, но изостава в продажбите

В същото време Chrysler отчете най-добрия си месец от почти три години. Резултатите показват, че Nissan е поставил нов рекорд по продажби в САЩ. Докато Toyota регистрира спад.
Според данните, през март продажбите на автомобили в САЩ са достигнали 13.11 милиона броя, в сравнение с 13.44 милиона през февруари. Спадът обаче е в рамките на очакваното от анализаторите.
От GM, чиито акции поскъпнаха вчера с 4.45%, са продали 206 621 превозни средства през миналия месец, в сравнение с 188 546 през март 2010 г., което е ръст от 9.6%.
За цялото тримесечие обаче продажбите на компанията са нараснали с 24.1% на годишна база до 592 545. Всички марки – Chevrolet, Buick, GMC и Cadillac – са се продавали по-добре.
Особено силно се представя новият компактен седан Chevrolet Cruze, чиито продажби са нараснали почти три пъти в сравнение с предходния модел.
„Нашият план беше да наваксаме бързо през първото тримесечие и успяхме“, каза Дон Джонсън, вицепрезидент на компанията. „Потребителите реагираха положително на цените и на разнообразните ни гориво-ефективни автомобили, камиони и кросоувъри.“
„Превозните средства, като Chevrolet Cruze и Equinox ни поставиха в отлична позиция да се възползваме от увеличеното желание на потребителите за гориво-ефективни превозни средства.“
Все пак продажбите се покачват с по-нисък темп, отколкото в предишните два месеца, тъй като компанията значително ограничи стимулите и отстъпките.
Междувременно от Ford Motor отчитат увеличение с 19% в продажбите си за март, с общо 212 777 пласирани автомобила. Най-успешно са се продавали моделите Fiesta, Fusion, Escape и Explorer. При F-сериите на компанията е регистриран ръст на годишна база от 25%, който се дължи на силното поскъпване на горивата, довело до увеличено търсене на по-икономични превозни средства.
За първото тримесечие продажбите на Ford са достигнали 496 720 броя или с 16% повече на годишна база, като на дребно ръстът е 20%.
Март е първият месец, в който Ford продава повече автомобили от GM от 1998 г. насам, когато втората компания беше разтърсена от стачки.
Chrysler докладва покачване на продажбите си през март с 31% до 121 730 броя, което е най-добрият резултат, откакто компанията премина през процедура на банкрут. За първото тримесечие продажбите на Chrysler са нараснали с 23%, до 286 950.
Toyota имаше труден месец, като най-големият производител на автомобили в света регистрира спад на продажбите си в САЩ за март с 5.7%, до 176 222 броя. Nissan North America пък отчете ръст на продажбите си през миналия месец с 26.9% на годишна база.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *