Алексей Петров застана пред съда с шестима адвокати

Председател на съдебния състав е съдия Румяна Ченалова, която миналата седмица оправда подсъдимия за двойното убийство до дискотека „Соло“.
Според прокуратурата Алексей Петров е отговорен за изнудвания, принуди и разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, в периода от 2004 – 2010 г. Другият обвиняем – Марчело Джотолов – за изнудвания, принуди, присвояване, както и за избягване установяването и плащането на данъчни задължения. Третият в групата – Янко Попов, е привлечен към наказателна отговорност за изнудвания. Кирил Топалов е обвинен за принуда, а бившият прокурор Цеко Йорданов – за осуетяване на наказателно преследване.
Обвинителният акт срещу т.нар. Малък октопод е 200 страници, в които според държавното обвинение групата е присвоила над 2 млн. лева. Обвинението беше разделено на две заради обема на материалите и това е първото от делата. По второто дело Петров ще отговаря по други обвинения и в различно съучастие.
Пострадалите по делото са 15 души, като всеки от тях твърди, че е станал жертва на „Октопода“. Преди заседанието на съда почти всички подадоха молба за конституиране като частни обвинители, предаде „Фокус“.
Алексей Петров дойде с шестима адвокати, сред които Ина Лулчева и Васил Василев, както и чуждестранен защитник, съобщи БНР. На делото се появиха и представители на Инициативния комитет, който издигна бившия съветник в ДАНС за кандидат за президент. Съдебната зала е препълнена поради големия брой подсъдими, ищци и адвокатите, които бяха общо около 15 души.
Срещу тях ще се изправят трима прокурори, сред които и специално командирования от Бургас заради делото Светлозар Костов, който от скоро е административен ръководител на Специализираната прокуратура, предаде БГНЕС.
Днес магистратите не уважиха молбата за предявяване за граждански иск от Министерството на финансите, което е сред пострадалите по делото. Претенциите са на НАП и са към Марчело Джотолов, който дължи данъци в големи размери.  Съдът не уважи и останалите искови молби за обезщетяване на имуществени вреди на фирми в размер от 70 000 до 860 000 лева, колкото иска основният свидетел – банкерът Георги Цветанов. Някои от исковете бяха на дружеството „Ин-80“, също срещу Джотолов, за близо половин милион лева и на „ГИП“ ЕООД срещу Алексей Петров на стойност 133, 869 милиона неденоминирани лева. По думите на съдия Ченалова, ако фирмите и финансовото министерство бъдат допуснати като граждански ищци, това би затруднило хода на процеса. Тя уточни, че пострадалите могат да търсят обезщетение за претърпените щети чрез граждански дела.
„Това, което се случва, е продължение на политическата репресия от страна на премиера Бойко Борисов спрямо мен“, заяви самият Алексей Петров, който за пореден път го обвини публично. „Борисов специално заради мен създаде специализиран съд за политическа саморазправа и сега е редно при тази ситуация да се закрие този специализиран съд, защото той струва стотици милиони на българските граждани“, добави Петров.
Ако не беше тръгнало до края на декември, делото щеше вече да е от компетентността на новосформирания Специализиран наказателен съд, който започва работа след Нова година.
Бившият прокурор Цеко Йорданов пък обясни, че познава Петров само от телевизора и не го е виждал на живо преди и двамата да бъдат задържани.
„Моят клиент се е оплакал непосредствено срещу извършването на деянието срещу него и е сезирал всички възможни институции в държавата, като близо 10 години не са предприети действия. Още 90-те години той е написал многобройни жалби“, разказа пък адвокат Менко Менков, който защитава Георги Цветанов. „Няма никакви съществени противоречия в неговите показания и твърденията в жалбите, които е изложил преди 12-13 г. Има само неточности в дребни детайли“, обясни той по повод твърденията на защитата.
Алексей Петров беше арестуван през февруари 2010 г. Остана в ареста до октомври, когато съдът го пусна под домашен арест. На 15 февруари тази година магистратите потвърдиха най-леката мярка за неотклонение – подписка, и така Петров успя да се кандидатира за държавен глава. Той успя да спечели едва 0,94%, или 31 633 гласа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *