Алианц оптимист за германската икономика през 2010 г.

Германската застрахователна компания Алианц предвижда съживяване на германската икономика и дори прогнозира растеж от 2,8% през 2010 г., което е доста над официалните очаквания. Това пише вестник „Билд“ в утрешния си брой.

„2010 г. ще бъде добра за германската конюнктура. Предвиждаме растеж от 2,8%. Това ще бъде най-голямото увеличение на Брутния вътрешен продукт от 2006 г.“, съобщи главният икономист на Алианд Михаел Хейсе пред високотиражния германски таблоид. По последни данни на Германската централна банка икономиката на страната трябва да постигне растеж от 1,6% през 2010 г. след спада на БВП с 5% през 2009 г. Резкият скок на износа, стабилното вътрешно потребление и стимулиращите планове, както и гласуваното неотдавна от консервативната правителствена коалиция намаляване на данъците са основните фактори за растежа, обяснява Алианц. Хейсе предвижда също така, че всички мрачни прогнози за пазара на труда ще се окажат неверни и че през 2010 г. няма да има вълни от съкращения, за които се се опасяват анализаторите. Броят на безработните трябва да се увеличи, но ще остане под символичната бариера от 4 милиона души, смята Хейсе.

Икономистът на Алианц предвижда през новата година средно 3,67 милиона безработни, с 240 000 повече спрямо сегашните нива.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *