Алиталия е на крачка от фалит

Италианският национален авиопревозвач „Алиталия“ вече е на ръба на фалита след провала на преговорите за продажбата му на групировката „Ер Франс – КаЕлЕм“, съобщава „Блумбърг“.
Италианското правителство вече 15 месеца се опитва да продаде „Алиталия“, чиито ежедневни загуби се оценяват на повече от 1,6 млн. долара. От „Ер Франс“ прекратиха преговорите три часа преди крайния срок, който изтичаше в полунощ на 2 април, отхвърляйки като „неприемливи“ редица искания на профсъюзите в „Алиталия“.
Часове по-рано италианският министър на финансите в оставка Томазо Падоа-Скиопа каза, че превозвачът ще трябва да търси протекция от кредиторите си, ако не се стигне до споразумение с „Ер Франс“.
„Профсъюзите поставиха постигането на споразумение в опасност“, заяви Патрицио Пазалия, шеф на отдел „Управление на активи“ в базираната в Рим Bank Insinger de Beaufort. По думите му, авиокомпанията все още разполага с пари в брой и може да продаде някои от недвижимите си имоти, но „на практика остава сама в борбата със собствената си финансова криза“.
Съдбата на „Алиталия“ е допълнително усложнена от политическата ситуация в Италия. В страната предстоят парламентарни избори на 13 и 14 април, които най-вероятно ще доведат на власт опозицията на правителството в оставка на Романо Проди, което подкрепяше френската оферта.
Междувременно „Алиталия“ остана и без топ ръководителя си. Веднага след негативния изход от преговорите президентът на компанията, Маурицио Прато, подаде оставка.
Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони, чиято политическа сила води в проучванията на общественото мнение преди изборите, се отнася особено критично към офертата на „Ер Франс“. Освен че призова за създаването на италиански консорциум, който да поеме „Алиталия“, коалицията между „Форца Италия“, Националният съюз и други по-малки либерални и консервативни партии, обяви, че ако дойде на власт ще блокира сделката с французите.
„Алиталия“, натрупала дълг от над 3 млрд. евро през последните 7 години, не може да продължи да оперира още много, предвид ежедневните си загуби. По информация от края на февруари, компанията е разполагала с по-малко от 200 млн. евро в брой и от кредити.
Падо-Скиопа каза пред парламента в Рим, че едва ли може да се очаква нова оферта за авиопревозвача. „Алиталия“ ще бъде принудена да прибегне до специалното законодателство за банкрутите, прието през 2003 г. при краха на хранителния гигант „Пармалат“. Въпросните законови текстове могат да предпазят компанията от кредиторите, но ще изискват много по-радикално преструктуриране от това предложено от „Ер Франс“.
Профсъюзите първоначално бяха против плановете на френската фирма за съкращения, но после ги приеха, с контрапредложението да се запази цялата дейност по наземното обслужване и поддръжка на полети. Освен това те поискаха от „Ер Франс“ да ограничи планираното намаляване на броя на самолетите и полетите на средно разстояние за сметка на увеличаване на местата (чрез покупка на нови по-големи машини) и броя на полетите до далечни дестинации.
При евентуален успех „Ер Франс – КаЕлЕм“ щеше да получи достъп до един от най-големите по брой на пътници пазари в Европа, но и да наследи всички негативи на „Алиталия“, която е била на загуба през последните 10 години и е имала 9 изпълнителни директори, назначени от различни правителства от 1993 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *