Алма Тур са българи, Bulgarian Air ги шантажирала

Руските туроператори хвърлят цялата вина върху самолетната компания Bulgaria Air, която по техни думи ги шантажира повторно да платят полета на туристите. Руската държавна агенция Ростуризм днес приключи собствена проверка, която показа, че вината действително е в България – заявява „Ведомости“.
Водещият специалист на Алма Тур за българския пазар Надежда Христова заявява: превозвачът е готов да ни предостави самолети, ако повторно му платим за седемте останали рейса до края на сезона. Но това за нас е самоубийство.
Част от руските туристи са извозени чрез филиали на Алма Турс в Рига и Талин с помощта на нискотарифен превозвач, като за полета е било платено повторно. Други 186 туристи са превозени от друг московски туроператор.
От Алма Тур изразяват надежда, че всички руски туристи в най-скоро време ще се върнат в родината си, като върху това в момента се работи.
Представителят на Bulgaria Air Иван Иванов в петък обясни отмяната на полетите до Санкт Петербург с това, че Алма Тур не е платила за рейса. Той също така посочи, че туристическата компания е обещала на самолетния превозвач да се разплати с него в най-скоро време.
В събота представителят на руския туристически съюз Ирина Тюрина призна, че още в началото на сезона „Алма Тур“ има дългове към Bulgaria Air в размер на 3.5 млн. долара.
Въпреки това Bulgaria Air продължава да работи с Алма Тур. Нещо повече – предлага на другите руски туроператори да сключват блокови договори за самолетни билети не директно, а само с посредничеството на Алма Тур.
Затова Тюрина обвини Bulgaria Air в шантаж на руските туристи. По думите й, самолетната копания иска да накара руснаците да си платят билета до дома, макар че този билет вече е бил платен от тях при покупката на ваканция от туроператора.
„Превозвачът отлично знае, че туристите са си платили – иначе нямаше да са в България“. Според рускинята, самолетната компания е предприела планиран шантаж и е спекулирала с нервите на стотици невинни хора, съзнателно и цинично въвлечени в конфликта, за да се изкопчат пари от длъжника“.
От Алма Тур обясняват, че ситуацията е резултат от „вътрешни взаимни разчети“ между две български компании: самолетния превозвач Bulgaria Air и брокерът „Алма Тур Флай“, който е събирал от туристите парите за полета.
От Ростуризм посочват, че туроператорът „Алма Тур“ принадлежи на българския бизнес. Тази фирма в Русия работи по руски закони и е включена в руските регистри. Проверката на руската страна за дейността на „Алма Тур“ не е показала нарушения. Компанията добросъвестно е начислявала парите за самолетните превози на брокера /Алма Тур Флай/.
Руснаците са убедени, че проблемите възникват в процедурата на взаимните разчети между брокера и Bulgaria Air. Но и двете компании са субект на българското право, подчертават в руското туристическо ведомство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *