Алфа Банк купи закъсалата Емпорики за 1 евро

 
Очаква се сделката са бъде приключена до края на тази година. Кредитите, отпуснати от „Креди Агрикол“ и нейните дъщерни компании в Гърция, надхвърлят 23 милиарда евро. Това е най-голямата цифра сред всички чуждестранни банки, работещи в изпадналата в дългова криза страна. „Креди Агрикол“ продава „Емпорики“, защото френската банка е заплашена от сериозни рискове, ако Гърция излезе от еврозоната. „Алфа Банк“ и „Емпорики“ работят в България, но клоновете на последната у нас вече се управляват директно от „Креди Агрикол“.
Гръцката Алфа Банк (Alpha Bank) сключи договор с френската Креди Агрикол (Crédit Agricole) за придобиване на дяловете в Емпорики Банк (Emporiki Bank), съобщиха и от българския офис на Алфа Банк.На 16 октомври тази година банката сключи договор с Креди Агрикол за придобиване на дяловете в Емпорики Банк, представляващи целия дялов капитал. Придобиването трябва да се извърши според условията, посочени в изявление на банката от 1 октомври 2012 г.
Оферти за покупка бяха подали Националната банка на Гърция, Юробанк и Алфа банк. Креди агрикол обяви през август, че ще увеличи капитала на Емпорики банк. Френската банка е регистрирала загуба в размер на 370 млн. евро от експозицията й към гръцкия дълг, а също и загуба от 427 млн. евро от намалялото й участие в италианската банка Интеса Санпаоло от 5 на 2 на сто. Чистата печалба на френския консорциум е намаляла през второто тримесечие със 111 млн. евро. Анализатори смятат, че който и да придобие Емпорики банк, решително ще засили позициите си на банковия пазар. В края на 2011 г. активите на Емпорики банк бяха в размер на 21 млрд. евро. Очаква се сделката да приключи до края на тази година, като тя е обект на регулаторни одобрения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *