”Ал Кайда” готви рицинова бомба срещу САЩ?

Това предава Ройтерс, позовавайки се на „Ню Йорк Таймс“. Цитирайки неназовани източници и сведения на разнузнаването, вестникът съобщава, че разклонение на „Ал Кайда“ в Йемен се е опитвало да се сдобие с големи количества с растение, изпозлвано за производство на рицин.
Според сведенията организацията е имала очевидното намерение да прикрепи отровата към малки експлозиви, които при избухване разпръскват рицина, предаде БТА.
Веществото под формата на бял прах може да е толкова смъртоносно, че само малка частица да убие, ако бъде вдишана или ако влезе в кръвообращението.
Обама и негови помощници по сигурността са се информирали за заплахата миналата година, се казва в доклад, и оттогава продължават да следят развоя на събитията.
В доклада се добавя, че няма признаци, че подобна атака предстои. Изданието добавя, че използването на рицина като оръжия има ограничения, тъй като той губи потенциала си при сухи условия и слънце – подобно на условията в Йемен. Веществото не се абсорбира толкова лесно през кожата, подобно на други вещества, влияещи на нервната система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *