Американка съди Twitter за това, че не е спряла „Ислямска държава”

Американка съди Twitter заради смъртта на съпруга си, убит в Йордания. Тя обвинява платформата за микроблогове, че е давала глас на „Ислямска държава”, предаде Reuters.

Тамара Фийлдс, чийто съпруг Лойд загинал при нападението над полицейски учебен център в Аман на 9 ноември, заяви, че медийната компания Twitter съзнателно е позволила на ислямската групировка да използва мрежата ѝ, за да разпространява пропаганда, да събира пари и да привлича новобранци.

Адвокати, специализирали в тероризма, смятат, че Фийлдс е изправена пред трудна битка, макар че случаят може да доведе до още повече призиви към социални мрежи като Twitter и Facebook да свалят публикации, свързани с терористични групи.

В жалбата си Тамара Фийлдс посочва, че доскоро Twitter е давала на „Ислямска държава” неограничена възможност за поддържане на официални профили в сайта.

„Без Twitter експлозивното прерастване на „Ислямска държава” през последните няколко години в най-страшната терористична групировка в света нямаше да бъде възможно”, се твърди в иска, подаден във федералния съд в Оукланд, Калифорния.

Фийлдс иска американската компания да ѝ изплати тройно обезщетение за нарушаване на Anti-Terrorism Act (закон за антитероризма), тъй като е предоставяла материална подкрепа на терористи.

От своя страна платформата за микроблогове Twitter заяви: „Макар да вярваме, че делото е без основание, сме дълбоко натъжени да чуем за ужасната загуба за това семейство. Заплахите и насърчаването на тероризма не заслужават място в Twitter и, подобно на други социални мрежи, нашите правила го казват ясно”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *