Американски peer-to-peer кредитори преоценяват рисковете заради притесненията от рецесия

Икономисти смятат, че има 25% шанс икономиката на САЩ да изпадне в рецесия пред следващите 12 месеца, което притеснява онлайн заемодателите.

Американски компании за peer-to-peer кредитиране като LendingClub, Kabbage и Avant LLC започват да правят преоценка на рисковете, които поемат, подготвяйки се за първата криза в техния сектор. Затова и предприемат проверка на качеството на отпуснатите кредити, осигуряват дългосрочно финансиране и намаляват разходите заради притесненията от забавянето на икономиката, съобщава Reuters.

Компаниите за peer-to-peer кредитиране, което е вид споделено финансиране от човек на човек или с посредник, се разраснаха до голяма степен след финансовата криза от 2008 г. За разлика от банките обаче, които все пак привличат депозити за финансиране на дейността си, онлайн кредиторите разчитат на пазарно финансиране, което се осигурява по-трудно по време на кризисни моменти.

„Въпросът не е дали рецесията ще се случи, а кога“, заяви главният изпълнителен директор на LendingClub Скот Санборн. Според Санборн и ръководители на около половин дузина други онлайн кредитори, влошаването на икономическите показатели и прогнози ги прави по-предпазливи. Техните притеснения са най-скорошният знак, че тревожността относно американската икономика се засилва.

Икономисти, анкетирани от Reuters през март, смятат, че има 25% шанс икономиката на САЩ да изпадне в рецесия пред следващите 12 месеца. Някои ръководители на онлайн кредитори заявиха, че решението на Федералния резерв да спре повишаването на лихвените проценти е засилило тези страхове.

„Видяхме икономисти да издигат някои предупредителни знаци и следвахме сигналите на Фед. Искахме да бъдем подготвени“, каза Бхану Арора, ръководител на потребителското кредитиране в базирания в Чикаго кредитор Avant. За да се позиционира по-добре за рецесията, Avant излезе с план в края на миналата година, който включва затягане на кредитните изисквания при сегменти с по-висок риск. Ръководителите заявиха, че все още не виждат явни признаци на спад в бизнесите си.

Спадът също далеч не е сигурен. В петък най-голямата банка в страната по активи JPMorgan Chase облекчи страховете от рецесия, след като отчете по-добри от очакваните тримесечни финансови резултати, предизвикани от икономическия растеж в САЩ.

Ако спадът се случи обаче, той би бил показателен за това кои са по-силните онлайн кредитори. „Всичи тези различни платформи твърдят, че могат да се справят в случай на рецесия. Това ще бъде първият тест за тях“, коментира анализаторът от Autonomous Research Робърт Уилдхак.

Мерките

През февруари LendingClub, един от пионерите при онлайн кредитирането, даде прогнози за растеж за 2019 г., които не отговаряха на очакванията на Уолстрийт, отчасти като знак за нарастваща предпазливост. LendingClub не предоставя заеми директно на потребителите, а получава такси, като свързва кредитополучателите и инвеститорите на своя онлайн пазар.

Санборн заяви, че компанията е станала по-строга по отношение на кредитните стандарти за кредитополучателите и привлича инвеститори с по-голям апетит за риск, в случай че по-предпазливите участници се оттеглят.

Базираната в Атланта Kabbage, която отпуска заеми на малкия бизнес, наскоро завърши секюритизация на стойност 700 млн. долара. Компанията заяви, че е увеличила финансирането, за да посрещне нарастващото търсене на кредити, но също и отчасти като подготовка в случай на влошаване на икономическите условия.

SoFI, онлайн кредитор, който рефинансира студентски заеми и след това ги секюритизира, се фокусира върху това портфолиото му да стане по-печелившо, заяви изпълнителният директор на компанията Антъни Ното в края на февруари.

Източник: www.capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *