Американският долар достигна 13-годишен връх

В сряда американският долар поскъпна до 13-годишен връх спрямо останалите основни валути, тъй като оставащите в сила разпродажби на глобалните дългови пазари след избирането на новия президент на САЩ повишават доходността на американските облигации, правейки „зелените пари“ атрактивни за инвеститорите.

 

Доларът се намира в стръмна възходяща траектория от 8-и ноември насам, когато Доналд Тръмп беше избран изненадващо за следващ президент на САЩ, тъй като инвеститорите очакват, че неговата администрация ще повиши фискалните разходи, провокирайки по-висока инфлация и увеличаване на държавния дълг. Това допринася за разпродажби на държавните облигации по целия свят и по-специално на американските, като доходността на краткосрочните книжа на САЩ (2, 3, 5 и 7-годишни книжа) нараства към 10-месечни върхове. Днес доходността на 10-годишни дългови книжа на САЩ се повишава с 5 базисни пункта към 2,29%, наближавайки 11-месечния връх от понеделник към 2,302% и е далеч над дъното от едва 1,86%, което беше факт непосредствено преди американските избори.

В същото време, след серия позитивни данни за американската икономика, включително вчерашни данни за солиден ръст на октомврийските продажби на дребно, фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на 94% вероятността за вдигане на лихвените ставки през следващия месец. От друга страна, очакванията, че бъдещото управление на Тръмп в подкрепа на икономическия растеж ще доведе до солидно нарастване на инфлацията над заложената от Фед цел от 2 на сто, засилват спекулациите, че Централната банка на САЩ ще се наложи да възприеме по-агресивна средносрочна политика на затягане (повишение) на лихвените ставки.

Днес индексът на долара нараства спрямо останалите шест основни валути за осма поредна сесия на търговия и дори успя да пробие за кратко над важните бивши върхове от март и декември 2015-а година около 100,39/100,51 пункта, достигайки нов 13-годишен връх от 100,53 пункта – негово най-високо ниво от април 2003-та година.

Еврото се понижава към ново тазгодишно дъно от 1,0688 долара (най-ниско ниво от началото на декември 2015-а), като в същото време щатската валута поскъпва към 5-месечен връх от 109,75 йени пише econ.bg. Очакванията за разширяване на лихвения диференциал продължават да оказват подкрепа за долара и спрямо нисколихвена валута като швейцарския франк, като по време на търговията в сряда „зелените пари“ поскъпват към 8-месечен връх от 1,0053 франка.

Британската лира опитва известна стабилизация в резултат на данни, показващи изненадващо намаляване на британската безработица през трите месеца до септември до 11-годишно дъно от 4,8% при очаквания за ниво на безработица от 4,9%. Днес паундът се търгува около 1,2460 долара, след като във вторник се понижи до 1,2380 долара, докато еврото остава под натиск от продажби малко под 0,8600 британски лири – недалеч от неговите 8-седмични дъна около 0,8566/67 областта, достигнати в петък и по време на вчерашната търговия.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *