Американски банки планират да напуснат Великобритания

Представители на американски банки са потвърдили, че възнамеряват да прехвърлят част от бизнеса от Великобритания в други страни от ЕС във връзка с предстоящия Brexit. Това коментира френският финансов министър Мишел Сапен, цитиран от The Guardian.

 

„Доскоро те се чудеха: Ще се случи ли Brexit? Наистина ли ще се осъществи? Това ще се случи за две години или може да отнеме три или четири? Сега е ясно, че Brexit ще се случи след две години, а след това трябва да се вземат решения“- каза Сапен на пресконференция след посещение във Вашингтон.

„Това са техните думи, не мои“ каза той, добавяйки, че това ще е „неизбежен резултат, независимо от от преговорите за Brexit“ между Лондон и Брюксел.

Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди Лондон, че единственият възможен сценарий за развитие на събитията е така нареченият „твърд“ Brexit , напомня вестникът. Според Сапин някои банки вече са решили да преместят централите си от Лондон в други градове.

Париж е един от тези градове, които се надяват да привлекат финансови институции от Великобритания, пише вестникът. Сапен каза, че Франция работи по програма за насърчаването на Париж като финансов център,информира economic.bg.

Германското правителство също се обмисля възможността за промени в трудовото законодателство, за да повиши привлекателността на Франкфурт за банки, които искат да прехвърлят офисите си в Лондон. Миналата седмица станаха ясни плановете на Руската банка VTB  да премести европейската си централа от Великобритания във Франкфурт, Париж или Виена

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *