Анализ на Министерството на финансите за възстановяването на ДДС на данъчно задължените лица.

Държавата не е възстановявала ДДС в законоустановените срокове през последните 4 години, а заради забавянето от държавния бюджет са се плащали лихви в размер на милиони левове. Това се казва в анализ на Министерството на финансите (МФ) за възстановяването на ДДС на данъчно задължените лица.

ДДС се е възстановявал в по-малък размер в последните един или два месеца на годината, като целта е била да се постигне „по-добро“ изпълнение на приходната част на държавния бюджет. Това обаче е водело до изкривяване на реалното изпълнение на приходите, както за текущата финансова година, така и за следващата.

Анализът на финансовото ведомство посочва, че липсва прозрачност, както и единен и обективен принцип по процеса на възстановяване на ДДС. Освен това от МФ заявяват, че през последните 4 години няма информираност на данъчно задължените лица за причините за невъзстановяване на налога в срок.

През декември 2009 г. например се е върнало ДДС в размер на 129 млн. лева, което е значително по-малка сума от тази, върната през предходните два месеца – съответно 359 млн. лв. и 319 млн. лв.

Невъзстановяването на ДДС в срок и прехвърлянето му през следващата финансова година води до задържане на оборотни средства на бизнеса, отчитат от МФ.

През последните три години изплатените лихви по забава от държавния бюджет прогресивно се увеличават. През 2010 г. те са 17,4 млн. лв, през 2011 г. 28,6 млн. лв., а през 2012 г. 41,2 млн. лв. За периода януари-юни тази година са изплатени лихви за забава от държавния бюджет в размер на 13,1 млн. лева.

От МФ препоръчват на НАП стриктно да се спазват законоустановените срокове за възстановяване на ДДС.

Друга препоръка е да се въведе принцип на възстановяване на ДДС по поредност на подадените справки декларации с деклариран ДДС за възстановяване.

Изготвяне на ежемесечен анализ на структурата на невъзстановения данък и причините за неговото невъзстановяване, искат още от ведомството. МФ препоръчва също да се въведе ежедневен контрол върху процеса и да се публикува ежемесечна информация за възстановения ДДС през съответния месец на Интернет страницата на Министерство на финансите.

От анализа на МФ се вижда, че през юни на бизнеса са възстановени 469 млн. лв. Преди дни при представяне на новия режим на касова отчетност на ДДС заместник-финансовия министър Людмика Петкова заяви, че за юли сумата е била 563 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *