Антикризисните мерки режат социалните придобивки

10% данък върху пенсиите и намаляване на срока на майчинството – това са част от 28-те антикризисни мерки, разработени от финансовото министерство, с който Дарик разполага. Според плана около 150 млн. лева ще бъдат събрани от държавните служители, след като те поемат осигуровките си за здраве и пенсия.

Мерките вече са изпратени за съгласуване в КНСБ. От финансовото министерство отказаха коментар пред Дарик върху мерките.
Антикризисните мерки предвиждат с 10-процентен налог да се облагат пенсиите над 136 лв., като тази мярка ще обхване 2.183 млн. пенсионери. Данъкът няма да засегне възрастните хора с минимална или със социална пенсия. Работещите пенсионери или да не получават пенсия или само половината от полагащата им се пенсия, предвижда още планът на финансовото министерство.
Оттам предлагат майчинството да се намали от 410 на 225 календарни дни. Сред останалите предложения са данъкът върху доходите на физическите лица да се изчислява върху брутната заплата, като не се приспадат осигуровките. Самоосигуряващите се пък няма да могат да внасят осигуровки на базата на доход, който е по-нисък от изравнителния доход за предходната година.
Според антикризисния план 195 млн. лева ще бъдат събрани от премахването на привилегиите за държавния служител. Други 150 млн. лева трябва да останат в държавната хазна, след като държавните служители поемат сами осигуровките си за здраве и пенсия. Освен това ще бъдат премахнати субсидиите за облекло. Структурите, които не са извършили нужните съкращения, ще имат 10 на сто по-малко пари за работни заплати.

 

Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *