Антителата срещу коронавирус се запазват до 8 месеца след боледуване

Антителата срещу коронавирус се запазват в човешкия организъм, преболедувал COVID-19, до осем месеца след поставянето на диагнозата. До този извод стигнаха изследователи от миланската клиника „Сан Рафаеле“ в съвместно проучване с експерти от Висшия здравен институт.

ЕК излезе с препоръки за бързите антигенни тестове, България поръчва 1 млн. от тях - Скенер | Сканираме без направление

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Нейчър камюникейшънс“, цитирани от БТА. В него са участвали 162-ма пациенти, 67 на сто от които са били мъже, потърсили лекарска помощ в миланската болница през първата вълна на пандемията. Средната възраст на участвалите в изследването е 63 години. Повече от половината от участниците имали поне едно хронично заболяване, най-често хипертония и диабет. От 162-мата пациенти, 134-ма били хоспитализирани, информира actualno.com.

Имунитетът срещу коронавирус: Какво трябва да знаем? - NOVA
Авторите на изследването отбелязват, че продължителността на активност на антителата не зависи от тежестта на протичане на инфекцията. При инфектирани с коронавирус пациенти, които не изработят антитела в първите две седмици след заразяването, съществува риск от развитие на тежка форма на болестта.
Координаторът на изследването Габриела Скарлати изтъкна, че пациенти, при които не се образуват антитела една седмица след заразяването, трябва да бъдат лекувани с особено внимание. „Това ще предотврати възникването на тежки форми на заболяването“, казва тя.

Учените установили по време на изследването, че наличието в организма на антитела срещу други видове коронавируси или сезонни грипове не пречи на изработването на антитела срещу COVID-19.

Само така ще се справим с коронавирус: ″Две трети от населението трябва да придобият имунитет″ | Новини и анализи от Европа | DW | 02.04.2020

Изследователите тепърва ще уточняват колко време след оздравяване преболедувалите трябва да се ваксинират, както и доколко антителата след инфекция са ефикасни срещу различните варианти на коронавируса.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *