Апетитът идва с яденето

Щатският долар достигна шестседмично дъно спрямо еврото, а йената се срина срещу високодоходните валути при растежа на фондовите пазари в понеделник породен от спекулациите, че кредитната компания CIT Group ще избегне банкрут.
Новозеландският долар достигна най-високата си стойност срещу американския си съименник от 2 юни насам. Канадският долар също регистрира впечатляващ растеж подкрепен от скока на суровините. Стерлингът отбеляза най-голямото си покачване за последната седмица, след като данните за жилищния сектор на Великобритания показаха растеж на цените на жилища през месец юни.
Йената достигна най-ниската си стойност спрямо еврото от 3 юни насам до 134.76 йени за 1 евро. Доларът също регистрира спад от 0.9% спрямо единната валута до 1.4248 долара, което беше и най-ниската му стойност от 5 юни насам. Японската валута отстъпи и срещу долара до 94.19 йени.
Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо шест основни валути достигна най-ниската си стойност от 3 юни насам на 78.79. Въпреки завръщането на апетита за риск, което оказва натиск върху сигурната американска валута, консолидацията на долара продължава и той се търгува в диапазона от началото на месец юни.
Фактор за растежа на суровините, акциите, високодоходните и европейските валути бяха и положителните данни за водещите икономически показатели на САЩ. Индексът изчисляван от Конферентния борд (организация за икономически проучвания) нарасна с 0.7%, надхвърляйки прогнозираните от икономистите 0.5%.
Японската йена отстъпи срещу всички основни валути, като най-драстичен беше спадът и срешу австралийския и новозеландски долар. Завръщането на апетита за риск породи спекулации за възобновяване на търговиите за разлика (carry trades), при които инвеститорите залагат на валутите с по-високи лихви.
Лихвените проценти в Нова Зеландия са 2.5%, а в Австралия 3%, докато в Япония са 0.1% и на практика нулеви в САЩ.
Бордът на директорите на нюйоркската кредитна компания CIT одобри заем за 3 милиарда долара за срок от две години и половина, който ще бъде отпуснат от собственици на облигации на корпорацията и ще позволи преструктуриране на компанията без да се прибягва до процедури за банкрут.
Корпоративните финансови резултати на американските компании оповестени от 8 юли насам надхвърлиха прогнозите средно с 15% и това насърчи търсенето на рискови активи, за сметка на долара и йената. Бенчмарк индекса S&P 500 добави 1% към стойността си вчера и достигна най-високата си стойност от ноември 2008 г. насам.
Стерлингът скочи с 1.4% до 1.6547 долара, след като стана ясно, че средната цена на жилищата във Великобритания се е повишила с 0.6% през юни.
Новозеландският долар беше най-големия печеливш от растежа на суровините и нарасна с 2.1% спрямо зелените пари до 0.6580 щатски долара. Суровините съставляват повече от половината от износа на Нова Зеландия.
Канадската валута добави 1% към стойността си спрямо американския си съименник до 1.1020 канадски долара при растежа на петрола. Черното злато е най-голямото перо в износа на северноамериканската държава.
Петролът поскъпна в понеделник в резултат на повишения оптимизъм за възстановяване на глобалната икономика и очакванията за растеж на потреблението на горива.
Глобалните фондови индекси продължиха растежа си от миналата седмица след поредицата от положителни корпоративни финансови отчети и новината за спасяването на американската кредитна компания CIT от фалит.
Американският лек суров петрол скочи с 42 цента до 63.98 долара за барел, след като добави повече от 6% към стойността си миналата седмица. Лондонският Brent поскъпна с 1.06 долара до 66.44 долара за барел.
Индексът на водещите икономически индикатори на САЩ, който нарастна с 0.7% през юни и 1.3% през май, също подсказа, че глобалната рецесия е към своя край.
Силният спад на долара също оказа подкрепа на суровините деноминирани в американската валута.
Петролният министър на Алжир Шакиб Келил заяви, че Организацията на производителките на петрол (ОПЕК) ще вземе решение за намаляване на производството на редовното си заседание през септември ако няма достатъчно търсене на суровината. Именно намаляването на производството с 4.2 милиона барела на ден подкрепи растежа на черното злато от рекордно ниските му цени от 33 долара за барел от края на миналата година.
Ефектът на рецесията върху търсенето на петрол в най-големия потребител в света САЩ постепенно намалява. Статистика на американското министерство на транспорта показа минимално увеличаване от 0.1% на пътуванията през май в сравнение с миналата година. Официалните данни за резервите от суровината в САЩ ще бъдат обявени от министерството на енергетиката в сряда. Икономисти прогнозират спад на запасите от суров петрол с 1.8 милиона барела, което ще бъде седма поредна седмица на свиване на резервите.
Златото достигна месечен връх вчера при резкия спад на долара и растежа на фондовите пазари. По-добрите от очакваното корпоративни отчети и очакванията за нарастване на инфлацията подкрепиха благородния метал.
Златото за незабавна доставка добави 13 долара към стойността си до 949.50 долара за тройунция. Комбинацията от спада на долара и поскъпването на петрола направиха златото по привлекателно за инвеститорите, тъй като ценния метал е алтернативна инвестиция на зелените пари и хедж срещу инфлацията породена от нарастването на цените на енергийни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *