АПИ е осъдена да плаща обезщетения за милиони заради лошите пътища

Над 2.8 млн. лв. е платила Агенция „Пътна инфраструктура“ от 2013 г. досега, тъй като е била осъдена от граждани и застрахователи заради лошите пътища.АПИ е осъдена да плаща обезщетения за милиони заради лошите пътища.

Резултат с изображение за лоши пътища

Това става ясно от справката, предоставена от агенцията на „Сега“ по закона за достъп до обществена информация. Тъй като АПИ отговаря за републиканските пътища, всеки, пострадал при инцидент по тях, станал заради дупки, непочистен сняг или друг проблем, може да заведе иск за непозволено увреждане и да търси обезщетение. Ако съдът го признае, сметката плащат данъкоплатците, информира в Сега.

Повод да бъде потърсена информацията беше тежкият инцидент с автобус край Своге, при който в края на август загинаха 17 души. След катастрофата институциите признаха, че пътят е бил некачествен. Близките на загиналите, както и пострадалите, сега могат да заведат дела срещу АПИ и да търсят обезщетения. Разследването по случая още продължава, а обвинение досега получи само шофьорът на автобуса.

1.42 млн. лв. от изплатените от АПИ за последните 5 години са на хора, пострадали при катастрофи на републикански пътища. Останалите са потърсени от застрахователни компании, които са изплатили преди това на свои клиенти застраховки „Каско“ заради потрошените им по пътищата коли. Рекордът при обезщетенията, получени от граждани, е през 2017 г., когато пътната агенция е осъдена за общо 383 332 лв. Застрахователите са стрували най-много на агенцията през 2015 г. – общо 328 186 лв.

Както „Сега“ писа, в съдебните регистри могат да бъдат открити стотици дела в цялата страна, водени и спечелени от застрахователи срещу агенцията. По-рядко пострадалите при инциденти на пътя си търсят правата срещу агенцията в съда. В момента в Софийския градски съд например висят няколко дела, заведени заради катастрофи и лоши пътища. В началото на годината е заведен иск за 30 000 лв. Ищецът по него е претърпял инцидент край Владая. Твърди, че асфалтът не е бил добре почистен и много заледен, колата му поднесла и излязла от пътя. Пострадалият е с много сериозна травма на гръбначния стълб и сега съди АПИ. През юни процесът е бил отложен за декември заради нередовно призоваване.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *