АПИ тренира за тол системата

Три месеца преди 16 август, датата, на която според Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) трябва да бъде въведена тол системата за тежките камиони, подготовката е в пълен хаос. Все още не са поставени всички контролни рамки, няма и карта с обхвата на пътищата, които ще бъдат таксувани. Цената за километър също не е определена. Има само един представен вариант на тол такси, който според министерството не е окончателен.

Резултат с изображение за апи

В същото време от пътната агенция обявиха, че от днес, 15 май, започват „сухи тренировки“ за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо покритие върху пътищата. Това, според съобщението на агенцията, бил само първият етап. През следващите месеци ще се тестват още 5 базови компонента на системата. „За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол“ се казва още в съобщението.

Браншови сдружения в секторите „Транспорт“ и „Спедиция“ обаче настояха на специална пресконференция вчера да бъде спазен задължителният 6-месечен тестови период преди въвеждането на тол системата. Това е на практика невъзможно, тъй като само преди две седмици от регионалното министерство признаха, че повече от половината контролни рамки все още не са поставени, информира infostock.bg.

От бранша отново алармираха за високите тол такси, които МРРБ предложи неотдавна. Макар от министерството да уверяват, че цените у нас ще бъдат най-ниски в Европа, това не отговаря на истината, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. По думите му у нас ще се плаща за 65% от пътищата, докато в Европа обхватът е значително по-малък (Германия – 7%, Австрия – 4%, Чехия -1 %).

Транспортният бизнес предлага да бъде взет модела на немската тол система при определяне на таксите, но и да бъде съобразен с БВП на България, който 5.5 пъти по-малък от този на Германия. Сред исканията са още тол системата да обхваща само магистрали и първокласни пътища, които са част от европейските транспортни коридори, както и да бъде облекчен режимът за операторите на вътрешния пазар, посочи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *