Арестуваха лидера на ”Евророма” Цветелин Кънчев

Лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев е арестуван, съобщиха за БТА източници в полицията.
Задържането му е станало тази вечер около 19 часа. Арестът на Кънчев е по повод огласената днес акция на полицията, при която бяха задържана още четирима от ромски произход за изнудване на бившия началник на „Гражданска защита“ Никола Николов. Единият от задържаните е Христо Върбанов, известен като Папата, а другите са негови роднини. Те изнудвали екс шефа на „Гражданска защита“ за 250 000 евро.

На 26 ноември Николов е подал сигнал в СДВР, че е е изнудван от група лица за сумата от 250 хил.евро. 12 дни по-рано той е предал 150 хил.евро, но изнудването е продължило. Те са привикали Николов на няколко срещи, на които му е било обяснено, че имат документи, уличаващи го в престъпление, и ако не плати, ще ги предадат на медиите. Според разследването има и други лица свързани със случая, сред които и лидерът на ромска организация Цветелин Кънчев. За него се предполага, че е отказал първоначалните срещи с Николов. На тези срещи ромският лидер е трябвало да бъде гарант, че случаят ще бъде потулен, ако изнудваният предаде исканата сума.

Цветелин Кънчев, който е известен и с прякора Дон Цеци, е български политик. Става депутат в 38 Народно събрание от листата на Българския Бизнес Блок, а по-късно се прехвърля в партията Евролевица на Александър Томов. Председател е на инициативния комитет за учредяване на Национална асоциация „Евророма“, след основаването ѝ на 12 декември 1998 г. става неин председател, припомня БГНЕС.
През1999 г. имунитетът му е свален и му е наложен домашен арест, а на февруари 2000 г. Софийският окръжен съд го осъжда с ефективна присъда на 6 години затвор и глоба за побой и отвличане. Обявен е за национално издирване поради неявяването му за изтърпяване на наказанието, но на 21 ноември 2001 г. Кънчев се явява доброволно в Софийския централен затвор.
На 28 август 2003 г. Софийският градски съд решава да го освободи от затвора предсрочно и условно за добро поведение. Два дни след освобождаването му от затвора заради добро поведение, на 30 август 2003 г., Кънчев е възстановен като председател на „Евророма“.
В края на април 2005 г. вицепрезидентът на България Ангел Марин го помилва, с което отменя изпитателния срок и остатъка от присъдата му и така се премахва евентуална пречка за Кънчев да се кандидатира за народен представител в предстоящите избори на 25 юни 2005. Кънчев се възползва от това си право (кандидат е на „Евророма“ в Бургас), но „Евророма“ получава само 1,25% и не успява да влезе в 40-то Народно събрание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *