Аржентина национализира най-голямата си петролна компания

 
Правителството в Мадрид естествено реагира яростно на новината. Това обаче не попречи на президента на Аржентина, Кристина Фернандес, да внесе в Конгреса предложение за поставяне на 51 на сто от YPF в държавни ръце, предаде CNN.
Изземването на YPF е най-голямата ренационализация в петролната промишленост откакто руското правителство пое контрола над „Юкос“ в началото на 2000 г. 51 на сто от YPF имат пазарна стойност около $ 5 млрд.
Фернандес отхвърли критиките от страна на Испания и заяви, че тя няма да се преклони пред чуждестранния натиск.
Repsol очакваше да загуби половината от дела си в YPF от 57.43 на сто, но вместо това губи почти целия. Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргало каза, че Мадрид обмисля мерки срещу Аржентина, които ще бъдат обявени през следващите дни.
Според Фернандес YPF не прави необходимите инвестиции в сектора, принуждавайки правителството да плати повече от $ 9 млрд. за внос на гориво през миналата година.
Вчера акциите на YPF поевтиняха с 21% в Ню Йорк, докато търговията с книжата в Буенос Айрес беше спряна.
Испания обеща да отвърне на удара на Аржентина като наложи ограничения за износа на южноамериканската страна. В същото време Repsol обяви, че ще поиска компенсация от 10.5 млрд. долара за дела си в YPF, която беше национализирана от аржентинското правителство, предаде Bloomberg.
Председателят на борда на директорите на Repsol Антонио Бруфау заяви днес, че ще използва всички законни средства, за да компенсира акционерите.
Според него президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер умишлено мами инвеститори, мениджъри и собствения си народ с ходове, които отвличат гласоподавателите от икономическите проблеми на страната. Междувременно днес акциите на Repsol се сринаха с 9%, спад, невиждан от 2008 г. насам.
Фернандес оправда национализацията на YPF с недостатъчни инвестиции в ново производство на петрол.
Пазарите вече реагираха на действията на аржентинските власти. Цената на застраховката на дълга на Аржентина срещу неплатежоспособност вече е най-високата за суверенни облигации в глобален мащаб.
Страната ще се нуждае от около 25 милиарда долара през следващите 10 години, за да развие добива на най-големите залежи от шистов петрол в света, в находището Вака Муерта, открити от YPF. Счита се че резервите в него възлизат на 23 млрд. барела нефтен еквивалент.
Фернандес замени главния изпълнителен директор на YPF Себастиан Ешкенази с министъра на планирането Хулио де Видо и планира да прокара през конгреса закон за национализация на 51% от компанията с мажоритарен собственик Repsol.
В Мадрид, министърът на промишлеността обеща отмъщение. Последствията ще са в областта на дипломацията, търговията, промишлеността и енергетиката. Мерките ще бъдат обявени през следващите дни.
Междувременно Европейският съюз отложи среща с аржентински дипломати, насрочена за този месец.
 

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *