Аржентина обсъжда валутен суап с Китай

Гуверньорът на Аржентинската централна банка се е срещнал с китайския си колега, за да обсъдят извършването на валутен суап на стойност милиарди долари, пише Ройтерс, цитирайки централната банка.

Суапът ще позволи на Аржентина да повиши чуждестранните си валутни резерви или да плаща на Китай в юани за вноса си оттам, във време когато аржентинските резерви са под силен натиск от ниски приходи от износ и слаба валута.

Аржентинското правителство наложи строги вносни и капиталови изисквания, за да съхрани изчерпващите се валутни запаси, нужни му да изплаща дълговете си.

„По време на срещата управителят на Китайската централна банка изрази подкрепата си за Аржентина в спора на страната с кредиторите ѝ в американския съд“, пише в изявлението на Аржентинската централна банка.

Местният вестник La Nacion съобщава, че Аржентина ще получи първия транш юани на стойност 1 млрд. долара преди края на годината. Той ще бъде част от заем за 11 млрд. долара, подписан между аржентинския и китайския премиер през юли, малко преди южноамериканската страна да изпадне в състояние на техническа неплатежоспособност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *