Аржентина обяви план за строги икономии

Аржентинският президент Маурисио Макри обяви  план за строги икономии, предвиждащ закриването на редица министерства, както и по-високи такси за износа. Основната цел е да бъде намален бюджетният дефицит и да се стабилизира икономиката на страната, изправена пред силно обезценяване на песото, предаде АФП, цитиран от БТА.

Резултат с изображение за аржентина

Ние трябва да се справим с един основен проблем – да не харчим повече, отколкото имаме, да положим усилия за балансиране на държавните сметки“, заяви аржентинският президент в обръщение, излъчено по обществената телевизия.

Този план бе обявен в навечерието на среща утре във Вашингтон, където Аржентина ще поиска от Международния валутен фонд да ускори отпускането на сумите по програма за подпомагане на третата по големина икономика в Латинска Америка, информира investor.bg.

Макри не скри, че положението е извънредно, но в същото време побърза да внесе успокоение: „Ние срещаме трудностите по най-добрия начин. Ще преодолеем кризата, като се погрижим за най-нуждаещите се“.

Той обеща да бъдат увеличени социалните помощи, да бъдат подсилени програмите за изхранване наред с определянето на таван за цените на някои основни продукти.

Със закриването на редица министерства се очаква намаляване на бюджета и на броя на държавните служители, отбелязва АФП.

В отчаян опит да реши кризата централната банка повиши лихвените проценти до 60% – най-високото равнище в света, но песото продължи да поевтинява.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *