Аржентина флиртува с фалита

Аржентина отдавна си спечели статута на една от най-затъващите страни в света, като сега президентът Кристина Фернандес де Кирхнер изглежда готова да продължи да вреди на икономиката и благосъстоянието на гражданите. Вместо да преговаря за постигане на сделка с кредиторите си, Буенос Айрес флиртува с възможността от изпадане в нов фалит, пише The Wall Street Journal.

Аржентинcките власти имат срок до сряда, за да направят лихвено плащане към облигационерите си или южноамериканската страна ще фалира официално за вторипътпрез последните 13 години. Буенос Айрес твърди, че е готов да плати на тези кредитори, които се съгласиха да вземат по-малко от 30 цента за долар при преструктурирането на дълга след фалита през 2001 г. Въпреки това американският федерален съдия Томас Гриеса заяви, че Аржентина не може да плати само на тези свои кредитори, пренебрегвайки останалите, които отказаха противоречивото предложение за споразумение и спечелиха серия от дела срещу страната в САЩ.

През последния месец правителството на президента Кристина Фернандес де Кирхнер предприе мащабна обществена кампания по охулване на отказалите споразумението кредитори, съдия Гриеса и цялата американска съдебна. В този ред на мисли, трудно е да се избегне извода, че Аржентина подготвя политическата почва за фалит с мисъл да обвини за това злите гринговци от Северна Америка.

„Много от длъжностни лица в Съединените щати посочват своята съдебна власт като независима. Но тя не е независима от фондовете-лешояди, защото нейните решения показват ясно пристрастие“, заяви наскоро аржентинският премиер Хорхе Капитанич.

По-рано през юли стана ясно, че Аржентина ще се обърне към страните от БРИКС в търсене на инвестиции, с които да покрие належащите задължения по дълга си. Впоследствие Буенос Айрес съобщи, че ще подпише с Китай серия от споразумения за отпускане на кредити на обща стойност 7,5 млрд. долара. Средствата обаче ще бъдат насочени към изграждането на проекти в сферата на железопътния транспорт и възобновяемата енергетика.

На този фон аргументите на Аржентина за отказ от преговори са неубедителни. Според правителството то не може да си позволи потенциални нови плащания на стойност около 15 млрд. долара. Въпреки това според неофициални информации реалната сума е по-близо до 10 млрд. долара.

В началото на юли САЩ призоваха Аржентина да предоговори решението на дълговата криза с облигационерите си. Тогава американският заместник-държавен секретар Роберта Якобсон посочи, че в интерес на Буенос Айрес е да нормализира отношенията си с всички кредитори.

Реакцията на Южна Америка не закъсня и аржентинският външен министър Ектор Тимерман заяви, че страната е готова да преговаря с кредиторите, водени от хедж фондовете, които са специализирани в изкупуването на силно обезценени или проблемни дългове. „Няма да приемем изнудване и мерки, които са насочени срещу аржентинския народ“, заяви обаче той.

Възможността за изпадане в нов фалит ще има още по-тежки последствия за и без това крехката аржентинска икономика. Най-добрият изход за всички страни, и особено за Аржентина, е подновяване на преговорите и добросъвестно избягване на дефолта. Ако обаче Буенос Айрес отново се откаже от тази перспектива, съдия Гриеса ще заслужава подкрепа от всеки, който се грижи за целостта на финансовите пазари и поддържането на законите и правата на всички кредитори по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *