Аржентинското песо с ново историческо дъно

Аржентинското песо се понижи в петък, достигайки нова рекордно ниска стойност, връщайки първоначалните си печалби и след изключително

Резултат с изображение за аржентинско песо

Песото затвори при ниво от 45.95 към долара, като загуби 1.85% за деня, макар и да бе по-високо от най-ниската стойност за деня от 46.5 песо за долар.

Пазарите получиха глътка въздух след официалните интервенции и по-високите лихвени проценти по кратоксрочните дългови книжа.

Аржентинските облигации и песото бяха зарязвани от инвеститорите тази седмица, тъй като несигурността за потенциална остра рецесия и високата инфлация продължи да тормози инвеститорите, преди изборите през октомври.

„Инвеститорите ще продължат да се тревожат, докато не преминат изборите в страната. За съжаление това е рецепта за по-нататъшна волатилност“, според Иля Гофштейн, старши стратег в Standard Chartered Bank.

Той каза, че президентът Маурисио Макри все още има прилични шансове за преизбиране, страната е в по-добра форма, отколкото в миналото, за да се справи с кризата и че инфлацията трябва да се забави постепенно.

Инвеститорите обаче ще изискват висока възвръщаемост, за да останат на пазара предвид рисковете, добави той.

Доходността на аржентинските държавни облигации, с падеж през 2021 г., се повиши над 18%, а суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) на аржентинския петгодишен дълг се повишиха до 1229.25 пункта, което е отражение на нарастващия шанс за неизпълнение.

Вълнението на финансовите пазари повиши напрежението върху настоящия президент и засили спекулациите за засилване на позициите на политическите му опоненти.

Страната, засегната от рецесията, навлезе във валутна криза миналата година, което принуди Макри да вземе кредитна линия от 56 милиарда долара от Международния валутен фонд. През 2018 г. песото загуби половината от стойността си спрямо долара, а инфлацията бе близо 50%.

Песото падна с 2,48% в четвъртък след 3,53% спад ден по-рано. За седмицата загубата на аржентинската валута е в размер на 8.81%.

Повечето икономисти заявиха, че пазарните сътресения са били свързани с анкета, проведена по-рано през седмицата, която предполага, че съперникът на Макри, бившият популистки президент Кристина Фернандес де Кирхнер, може да победи на предстоящия президентски тур, информира infostock.bg.

Макри защити икономическите реформи на правителството в четвъртък, заявявайки, че те са създали независима централна банка и балансиран бюджет. Той добави, че промяната отнема време и се очаква волатилност по пътя.

Потенциалните шансове за победа на Макри вероятно ще се основават на това, което ще се случва в икономиката през следващите месеци, включително дали ще видим понижение на инфлацията, която възлезе на 4.7% през март и близо 55% на годишна база.

Според проучване на Morgan Stanley, пазарната цена на песото е „твърде песимистична“, но инвеститорите предпочитат да „стоят встрани“, като се има предвид крайно високото ниво на инфлацията и предизборната надпревара.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *