Атина готви „позорни списъци“ за укриващите данъци

Гръцкото финансово министерство публикува списък с 57 лекари, заподозрени в укриване на данъци. На 11 от тях, за които се смята, че са укрили данъци в големи размери е наложена глоба от няколко стотин хиляди евро, съобщи АФП.
Тази наказателна акция е част от кампанията, насочена към борба с повсеместната корупция и укриването на данъци, което според властите в южната ни съседка е национален спорт, довел до тежката криза в страната.
Правителството дори заплаши, че ще конфискува средствата по банковите сметки на тези, които не искат да се разплатят с държавата. Според експертни оценки, арестът на тези сметки може да донесе на хазната над 40 млрд. евро, което е над десет процента от националния дълг.
Решението на правителството е в отговор на искането на обществеността да се сложи в ред събираемостта на налозите.
Лекарите, както юристите и други специалисти, работещи на свободна практика, се обвиняват в това, че поддържат сивия пазар, работейки без отчетни документи и декларирайки доходи, значително под реалните.
Кампанията срещу подкупите и укриващите данъци трябва да потуши вълната от недоволство в обществото, след като вече е очевидно, че излизането от кризата ще бъде платено от по-ниските слоеве на населението.
Според агенцията обаче, подобни мерки могат да изиграят лоша шега на самите управляващи. След тази кампания на дневен ред в обществото ще бъде поставен въпросът за сваляне на депутатската неприкосновеност и разкриването на състоянието на политиците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *