Аутосорсингът у нас се нуждае от квалифицирани кадри

Аутосорсингът като съвременна днес и перспективна утре индустрия в България отдавна вече реално се нуждае от квалифицирани кадри, след като години наред, но не толкова много, се успокояавахе, че видите ли, в България програмисти, и то качествени, колкото искаш… Но много бързо, както беше и създаден, този мит /аутосорсингът/ рухна и зейнаха опасните пробойни. Пловдив се втурна да привлича специалисти от чужбина, а амбициите на Варна чертаят оптимистичната картина, че градът има огромен потенциал за развитие на „аутсорсингът индустрия“. Доказателство за това било изборът на града за технологичен хъб по програмата за регионално развитие на Източна Европа. Как тази идея да започне реално да функционира обсъдиха край Варна водещи мениджъри и собственици на компании от страната и чужбина по време на Петата годишна конференция на Българската аутсорсинг асоциация.

Тази година акцент на срещата беше дигиталната трансформация в образованието и бизнеса. Развитието на информационните технологии и неограниченият интернет достъп промениха напълно начинът на работа във всички сфери на индустрията. Ивайло Славов, председател на Борда на директорите на Българската аутсорсинг асоциация заявиТова означава, че има умни градове, умни машини, има умни системи и умни банки. А умни и дигитални означава, че са много по-насочени към работа със софтуерни приложения и с възмобности за по-бърз достъп за съкращаване на бизнес процесите и тяхното дигитализиране.

Най-бързо развиващият се сектор у нас осигурява около 3.6 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Заетите в бранша надхвърлят 42 000 души. Във Варна през последната година са разкрити около 600 работни места в този сектор. Според Ивайло Славов това е секторът с най-голям недостиг на кадри по света, което означава, че и у нас кадрите не достигат. Да, налага се да вземем мерки за внасянето на кадри, но и за връщането на българи, които са в чужбина. В близките години бизнесът ще бъде напълно променен и ще влезе в нова ера на развитие, допълни Славов. За да има бъдеще дигиталната трансформация у нас, младите хора трябва да получат необходимите знания и да осъществят промените в различните сфери на индустрията.

 

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *