Бавят парите за болнични с месец

Педантични счетоводители викат грипозни служители на работа

С около месец закъснение ще получат обезщетенията си за болнични хората заради въвеждането на новата система за изплащането им. От началото на тази година парите на разболелите се работници вече се превеждат по тяхна банкова сметка. До миналата година НОИ ги прехвърляше на работодателя, а той ги даваше на служителя заедно със заплатите му.

Да си вземете парите от болничен лист е все едно да получите писмо от умрял. Това алармираха потърпевши читатели на „Стандарт“.

Не дай Боже, да ви е повалила на легло пневмония или да сте претърпели трудова злополука. Цял месец ще сте на червено, защото от НОИ няма да ви платят болничния.

Много хора просто си скубят косите, защото имат заеми към банки и не могат да си платят вноските. Нямам пукнат лев, а банката ми иска 136 лева, заяви Лилия Борисова от София.

Сега работодателят е длъжен ден след изплащането на заплатите да подаде данни в НОИ колко болни служители е имал. Ако документите са наред, НОИ има 30-дневен срок да преведе парите на банките. Те пък губят още няколко дни, докато ги вкарат на дебитните карти.

Точно сега, когато съм болна, получих половин заплата. Кой знае кога ще си получа другата половина, а парите ми трябват, оплака се в редакцията жена, прекарала грип с усложнения. В някои от случаите забавянето няма да е с месец. Предвиденият в наредбата 30-дневен срок за превеждане на обезщетенията е максимален.

В действителност ще изплащаме парите много по-бързо, обещават от НОИ. Педантични счетоводители пък създават друг и съвсем неочакван проблем с изплащането на болничните. Карат ни да носим болничните в службата веднага след издаването им, точно когато сме най-болни и заразни, оплакаха се читатели. В една стара наредба наистина има текст, според който болничните листове се предават на работодателя до 2 дни след издаването им. Някои счетоводители явно чак сега са я забелязали и са започнали да се престарават, коментираха от НОИ. Експертите обясниха, че този текст е сложен само за улеснение на работодателите, които се съмняват, че работникът ги лъже. Ако шефът или счетоводителят му няма такива съмнения, човек ще си получи парите независимо кога си предаде болничния лист. Ако го стори до деня, в който се изготвят ведомостите за плащането на заплатите, ще си получи обезщетението за първия ден от болестта заедно със заплатата си. А за следващите – 30 дни по-късно. Човек ще си получи парите и дори да си предаде болничните месец-два по-късно. Но вече със съответното закъснение.

В годините досега сме имали много случаи на болнични, за които е очевидно, че не са предадени на работодателя в първите 2 дни от издаването им. Но никога не сме отказвали да ги изплатим, коментираха от НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *