Банката на БРИКС променя играта на глобалния бизнес

Ако петте държави наистина се обединят и реализират идеята си, това тотално ще промени играта. Най-бързо развиващите се страни в света ще получат легитимност като важен играч, без който големи решения за световната икономика не могат да бъдат вземани. Ще се намери ресурс за изпълнение на големите инфраструктурни проекти в развиващите се държави, като наред с това БРИКС ще изпълни ангажимента си към европейските спасителни планове по най-елегантния начин. Не на последно място, песента на долара като световна резервна валута, ще бъде изпята.
Преди 4 дни лидерите на държавите от икономическия блок – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се събраха в индийската столица Ню Делхи, за да обсъдят важни въпроси от взаимен интерес. Един от тях бе идеята за създаването на нова банка, която да обслужва взаимните им интереси. Политическите лидери дадоха знак, че това не е просто проблясък, а проект, по който смятат да работят, при това с перспективи за скорошно приключване.
Първоначално новината не даде вид да е стреснала другите големи финансови институции – Световната банка и Международния валутен фонд. Но в последствие стана ясно, че силно е раздразнила световните финансисти. Макар и с неохота, председателят на Световната банка Робърт Зелик каза пред Financial Times, че не е монополист и не може да се противопоставя на подобни проекти за създаването на големи регионални банки. До сега Световната банка не е казвала „Не“ на нито една подобна инициатива: не спря нито проекта за създаване на Ислямска банка за развитие, нито фонда за подпомагане на страните от ОПЕК. Проектът на БРИКС обаче може да доведе до загуби от историческа величина, каза Зелик.
Той признава, че до голяма степен тази идея нямаше да се роди, ако Световната банка използваше в по-голяма степен ресурсите, които набира, за да финансира проекти в развиващите се страни. През последните години банката се е насочила основно към бедни държави и участва в спасителни операции за страни във финансови затруднения. В същото време държавите от БРИКС дават своя принос в капитала на Световната банка, но рядко се възползват от фондовете й, макар да изпитват необходимост.
Всичките пет държави от икономическия блок се нуждаят от нов източник на финансов ресурс за развитие на икономиките им. Индия, например, се нуждае от ресурс, които да получи като заем при изгодни условия, за да обезпечи строителството на жилища и инфраструктура. Китай също е голяма строителна площадка и се нуждае от дългосрочен кредитен ресурс. Освен това Китай иска да се покаже като добър партньор в БРИКС, защото има и друг интерес, за чието постигане ще бъде необходима подкрепата на останалите 4 държави от БРИКС. Страната се опитва да превърне своята валута – юанът – в световна резервна валута, каквато в момента е американският долар. Не е ясно колко твърда е позицията на Русия по въпроса за създаване на нова банка, а Бразилия най-вероятно ще прегърне идеята с плам. Проектът е добре дошъл за страната, чиято Банка за развитие е най-подходящата база за изграждане на бъдещата банка на БРИКС, както смятат анализаторите.
Новата банка, която бързо развиващите се страни ще основат, ще конкурира Световната банка и Международния валутен фонд. Смята се, че създаването й няма да бъде трудно, тъй като първоначалния капитал, който ще бъде нужен, няма да е особено голям. По-трудно може да се окаже подсигуряването на първокласен рейтинг от световно признатите агенции.
Страните ще осигуряват финансовия ресурс, който ще се обедини в един голям пул. От него ще се черпят средства за финансиране на местни проекти. Банката на БРИКС може да издаде и конвертируеми облигации, които да получат и първокласен рейтинг. След това тези инструменти могат да бъдат закупени от централните банки на страните от блока. Така ще е осигурен ресурс за инвестиции вътре в страните от БРИКС.
Създаването на такава банка ще направи страните от БРИКС по-малко зависими от световната резервна валута – доларът. По този начин позициите на долара ще се разклатят, защото петте държави няма да имат нужда от него и ще търгуват помежду си без посредничеството на щатските пари. Така се отваря трасе за налагането на юана като конкурент на щатския долар. Това пък ще бъде удобно и за хеджирането на рисковете от неблагоприятно развитие на курса на долара и еврото.
Покрай този процес ще се създаде вътрешен валутен пазар между страните от БРИКС. Може да се стиген и до издаването на нова парична единица, като каквато в момента функционират Специалните права за тираж на Международния валутен фонд. Нищо чудно да се появи и нов вид валута, обслужващ търговията и финансовите взаимоотношения между страните от икономическия и политически съюз.
За разлика от проекта на еврозоната с еврото, БРИКС имат уникалния исторически шанс да тръгнат по правилния път без да повтарят стари грешки. Те могат да изберат да обвържат новите пари в златен стандарт. Така никоя от страните в блока няма да може да си позволява волности, обслужващи интересите на собствените й банки и корпоративни интереси.
Опасенията за това, че проектът може да е успешен, възникват в момента, в който се намеси политиката. За да е успешна, банката на БРИКС не трябва да се поддава на политически влияния. Това може да се окаже трудна задача, имайки предвид, че в същото време банката ще дава именно политическа тежест на БРИКС и останалият свят няма да може да си позволява да взема важни решения за глобалната икономика без да е съобразил позицията си с БРИКС. Заради Русия и Индия, които от години се опитват да отстоят независимост от Запада, може да се очаква, че новата инициатива ще доведе до втвърдяване на позицията на БРИКС по много от международните политически и икономически въпроси.
Новината за банката на БРИКС гръмна броени дни преди смяната на върха в Световната банка. Дните на Робърт Зелик там са преброени, като за мястото му се състезават трима кандидати, двама от които не са американци. Номинациите са на подкрепеният от САЩ южнокореец Джим Йонг Ким, нигерийският министър на финансите Нгози Оконджо и Хосе Антонио Окампо, който е бивш министър на финансите на Колумбия. Кой от тях ще седне на управленския стол сякаш не е толкова важен, защото наследникът на Зелик едва ли ще бъде много по-различен в политиката си по отношение на банката.
При всички случаи обаче следващият шеф на Световната банка ще трябва да има предвид недоволството, което развиващите се държави изпитват, защото не получават нужното внимание от финансовите институции. Световната банка обърна гръб на държавите със средни доходи и се посвети почти изцяло на бедните държави, които изпитват тежки финансови затруднения. Световната банка е твърде доминирана от настроенията и политиките на САЩ. Международният валутен фонд пък е контролиран повече от Европа и освен това няма какво да предложи на страните от БРИКС. Ето защо новината за предстоящото създаване на нова голяма банка едва ли ще остане само на хартия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *