Банка остава без лиценз заради сделки с Иран

Според регулатора британската банка е нарушила щатското законодателство, като е разработила схема с иранското правителство  и е звършила около 60 000 „тайни транзакции”, с които е генерирала стотици милиони от такси през последните близо десет години, предаде Reuters.  В същото време е дала достъп до американската банкова система на терористи, наркотрафиканти и корумпирани държавни служители, обясняват от надзорния орган.
Отнемането на лиценза и отрязването на директния достъп до американския банков пазар може да бъде съкрушителен удар за Standard Chartered.
Това е третата британска банка, която попада под ударите на щатския регулатор за това лято. През юни на Barclays беше наложена глоба в размер на 453 млн. долара след скандала с манипулирането на лихите. Месец по-късно излезе доклад на Сената, според който HSBC Holding е извършвала съмнителни транзакции, включително за мексикански наркотрафиканти.
В свое изявление Standard Chartered заяви, че „не вярва, че регулаторният орган представя пълна и точна картина на фактите”.
Според банката размерът на транзакциите, свързани с Иран, които са в разрез със законодателството, е под 14 млн. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *