Банките в еврозоната може да облекчат кредитирането за бизнеса

Очаква се през четвъртото тримесечие на тази година банките в еврозоната да облекчат правилата за кредитиране на бизнеса, с оглед на подобрените икономически условия през предходните три месеца. Това показва проучването за банковото кредитиране на Европейската централна банка, публикувано днес.

„Гледайки напредък към последната четвърт на 2013 г., банките в еврозоната прогнозират облекчаване на стандартите за корпоративното кредитиране“, обобщават авторите на проучването. Това е първият подобен отговор от последната четвърт на 2009-а насам, и ако се случи, ще отбележи първото облекчаване на кредитните стандарти от второто тримесечие на 2007 година. Кредиторите също така планират да улеснят достъпа до потребителски кредити и ипотеки и прогнозират ръст на търсенето на кредити във всички категории, посочват още от централната банка.

„Това ще бъде много добра новина за икономиката на еврозоната. Досега нашата прогноза се основава на по-предпазливите предположения, че кредитните условия ще останат същите за известно време“, казва Мари Дирон, старши икономически съветник в Ernst & Young пред Reuters.

Проучването на ЕЦБ съвпада с доклада на Европейската комисия, който показва, че доверието в еврозоната нараства през октомври повече от очакванията на икономистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *