Банките в ЕС не са коректни с клиентите си

Има широко разпространени проблеми в начина, по който банките в Европейския съюз информират и съветват клиентите си. Това се отнася както до информирането за банковите такси, така и до съветите доколко е изгодно смяната на обслужващата банка.

Това са най-важните изводи в публикувания днес в Брюксел доклад „Данни за таксите по текущи сметки за потребителите“, изготвен от група независими европейски консултанти.

Таксите по текущите сметки са „много непрозрачни, което прави практически невъзможно за потребителите да знаят колко плащат и да сравняват предложенията на различните банки“, се подчертава в доклада.

Според обемистия документ 66% от проверените банки в Европейския съюз са налагали толкова неясни банкови такси, че занимаващите се с изготвянето му експерти са били принудени да търсят „допълнителни контакти, за да си изяснят реалната стойност на таксите“.

Изводи в доклада:

– Банковата прозрачност е на особено ниско равнище в Австрия, Франция, Италия и Испания, като това са и едни от най-скъпите страни в сферата на банковите услуги.

– Фрагментираният банков пазар в Европейския съюз лишава потребителите от преимуществата на единния европейски пазар.

– Едва 9% от потребителите в съюза са сменили текущите си сметки през 2007-2008 г.

Цените за сметки със средна честота на използване варират от такива високи равнища като 253 евро в Италия до толкова ниски като 27 евро в България.

При „интензивните“ ползватели разликата е дори по-очевидна: от максимално равнище от 831 евро в Италия до минимално равнище от 28 евро в България.

Най-ниски са разходите в ЕС по текущи сметки в България, Холандия, Белгия и Португалия. Вероятно потребителите в държави, където структурите за определяне на таксите са непрозрачни, плащат най-много за банкови сметки, се посочва още в доклада.

Банкирането на дребно не е благоприятно за потребителите.

Налице са прекалено много доказателства за нарушаване на основни потребителски принципи – сложно ценообразуване, скрити такси, неясна информация.

Банките трябва да променят начина, по който се отнасят към потребителите, а страните в ЕС трябва да изпълнят ангажиментите си към потребителските закони в съюза, заяви еврокомисарят за защита на европейските потребители Меглена Кунева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *