Банките харчат милиарди за изкуствен интелект

 

Банките са най-големият инвеститор в изкуствен интелект в Западна Европа, по данни на IDC

Когнитивни системи и решения с изкуствения интелект ще погълнат около 3 милиарда долара от западно-европейските банки през настоящата година, или с 43% повече спрямо миналата, сочи доклад на IDC.Банките харчат милиарди за изкуствен интелект.

Резултат с изображение за БАНКИ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

Нарастващите инвестиции в подобни технологии отразяват стремежа на банките все повече да използват AI решения за анализ на измами, съставяне на препоръки за продажба на финансови продукти, автоматизация на ИТ системи и др., отбелязват анализаторите.

В Западна Европа именно банките са най-големият инвеститор в изкуствен интелект през настоящата година. След тях по този показател се нареждат ритейлърите и производствените предприятия.

На тези три сектора се падат 42% от разходите за когнитивни и AI решения. В стойностно изражение, IDC очаква сумарните им разходи да достигнат 10,8 млрд. долара през 2012 г., при средногодишен темп на растеж на ниво около 39%.

Като цяло, световният пазар на когнитивни системи и решения в областта на изкуствения интелект ще възлезе на 24 млрд. долара т.г., а през 2022 г. се очаква да достигне 77,6 млрд. долара, бележейки 37,3% средногодишен растеж.

Междувременно, PwC прогнозира, че изкуственият интелект ще добави към световния БВП около 14% към 2030 г., или около 15,7 трлн. долара. Това прави технологията най-голямата комерсиална възможност в бързо променящата се икономика, отбелязват анализаторите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *