Банки: Биткойнът е чисто спекулативен актив

 


Биткойнът е чисто спекулативен актив и хората, които инвестират в него, правят това на свой собствен риск, предупреди  управителят на Централната банка на Франция, Франсоа Вилерой де Гало, визирайки драматичните двупосочни движения на основната криптовалута в последно време.

Трябва да сме наясно: Биткойнът по никакъв начин не е валута, или дори криптовалута, посочи Вилерой де Гало по време на конференция в Пекин, съобщава Френската централна банка, цитирана от Ройтерс.

Това е единствено спекулативен актив. Нейната стойност и изключителна волатилност нямат никаква икономическа основа, като за това никой не носи отговорност. Френската централна банка напомня на тези, които инвестират в биткойни, че го направят изцяло на свой собствен риск, подчерта той.

Подобно предупреждение отправи и членът на Управителният съвет на Фед, Рандъл Куарлес, който посочи, че бикойнът може да не е  достатъчно защитена за широко обществено ползване, засилвайки по този начин загрижеността по отношение на летящата прекалено нависоко виртуална валута.

Макар че цифровите валути не пораждат сериозни притеснения при сегашните им нива на употреба, може да се стигне до по-сериозни проблеми с финансовата стабилност, ако те станат широкомащабно използвани, заяви Куарлес по време на конференция, спонсорирана от Фед на Кливланд.

Според него, биткойнът и подобните на него виртуални валути рискуват да се сблъскат с недостиг на ликвидност и да създадат финансови катастрофи, подобни на банковите сривове.

Виртуалната валута няма истинска стойност, не е отговорност на регулираните банкови институции и в повече случай, тя не е отговорност на която и да е институция, информира economynews.bg. Не е ясно как ще се държи една частна цифрова валута в центъра на мащабната платежна система, или дали платежната система ще може да функционира във времена на стрес, допълни той.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *