Банкнотите изчезват като платежно средство в Швеция

Монетите и банкнотите отдавна не са предпочитано платежно средство в Швеция, а кризата с новия коронавирус само увеличи тенденцията за безкасови плащания.

Шведската крона е най-зле представящата се ликвидна валута:: Investor.bg

Според германския седмичник „Фокус“, родителите в Швеция дори не дават джобни пари на децата си в брой, а ги внасят в спестовните им книжки.

„Само 16% от децата получават джобни пари в брой, докато 84% имат дигитална спестовна сметка“, съобщава „Фокус“, информира pariteni.bg.

Проучване показва, че 75% от шведите на възраст между 18 и 34 години не плащат в брой.

Всички монети и банкноти в обращение в Швеция са само 1% от брутния вътрешен продукт, докато в САЩ, където също се извършват предимно плащания с карти, този процент е 8, а в еврозоната – 10.

istock
istock

Кризата с Covid-19 само увеличи нежеланието на шведите да плащат в брой, като повечето плащат безконтактно, чрез NFC чип на картите или чрез мобилен телефон.

В Германия безкасовите плащания са се увеличили от 40 на 44 процента, докато в Швеция процентът е 85.

Безкасовото плащане не само, че е по-бързо, но и предотвратява прането на пари и укриването на данъци.

Шведската крона не е имала толкова лош януари от 26 години насам - News.bg
 Националната банка на Швеция (Riksbank) обаче предупреждава за рискове. Нейният ръководител Щефан Ингвес изчислява, че младите хора, не използващи пари в брой, няма да знаят как изглеждат парите, а има и други рискове, като кибератаки. Той помоли правителството да приеме закон, който да задължи банките винаги да имат определена сума в брой в своите трезори.

Други експерти също са скептични към безкасовото общество, като посочват, че страната е уязвима, ако разчита единствено на дигитална система за плащане.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *