Банковата система консумира два пъти повече енергия от Биткойн

На фона на продължаващите опасения относно потреблението на енергия за добив на Биткойн (BTC), ново проучване посочва, че традиционната банкова система консумира много повече енергия от Биткойн мрежата.

Ще държат ли централните банки Биткойн през 2021 година? | CryptoDnes.bg

Криптовалутната компания Galaxy Digital на Майкъл Новограц публикува доклад в петък, озаглавен „За потреблението на енергия на Биткойн: Количествен подход към субективен въпрос“, предоставящ достъпза отворения код до своята методология и изчисления.

Съставено от подразделението на Galaxy за копаене на крипто, проучването изчислява, че годишното потребление на електроенергия на Биткойн възлиза на 113,89 TWh, включително енергия за потребление на енергия от страна на копачите, потребление на енергия от пуловете и потребление на енергия от нодовете (възли). Тази сума е поне два пъти по-ниска от общата консумирана енергия от банковата система, както и от златната индустрия на годишна база, според оценките на Galaxy, информира cryptodnes.bg.

Американски и британски банки забраниха покупките на биткойн с кредитни карти:: Investor.bg
Докато енергийното потребление на Биткойн е прозрачно и лесно за проследяване в реално време с помощта на инструменти като индекса за потребление на електроенергия на Cambridge (Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index), оценката на потреблението на енергия в индустрията на златото и традиционната финансова система не е толкова ясна, заяви Galaxy Digital Mining.

Банковата индустрия не отчита директно данни за потреблението на електроенергия“, се казва в доклада и се добавя, че системата за банкиране на дребно и търговски банки изисква множество слоеве за сетълмент, докато Биткойн предлага окончателен сетълмент.

Предвид оценките на Galaxy за потребление на енергия от банкови центрове за данни, банкови клонове, банкомати и центрове за данни на мрежите на картите, общото годишно потребление на енергия на банковата система се оценява на 263,72 TWh в световен мащаб.

Bitcoin: Какво смятат централните банки по света за криптовалутите? - Money.bg
За да изчисли енергийното потребление на златната индустрия, Galaxy Digital Mining внедри оценки за общите емисии на парникови газове в индустрията, предоставени в доклада на Световния съвет по златото, озаглавенЗлатото и изменението на климата: настоящи и бъдещи въздействия“.

Както се оценява в проучването, златната индустрия използва приблизително 240,61 TWh годишно. „Тези оценки могат да изключат ключови източници на енергопотребление и емисии, които са ефекти от втория ред на златната индустрия, като енергийната и въглеродната интензивност на гумите, използвани в златните мини„, отбелязаха Galaxy.

Анализът на Galaxy Digital за потреблението на енергия на Биткойн идва на фона на голям криптопазарен срив, който следва решението на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск да спре да приема BTC като плащане за покупки на автомобили поради опасения за околната среда.

Пазарувайте с кредитна карта от Банка ДСК и вземете част от парите си обратно
Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме, че има обещаващо бъдеще, но това не трябва да води до големи разходи за околната среда“, написа главният изпълнителен директор в Twitter миналата седмица.

Ходът на Мъск предизвика сериозна критика от страна на крипто общността, като някои заявиха, че SpaceX ще трябва да се насочи към „по-устойчива енергия„, за да не „изглежда като безидеен лицемер“.

Малко над $400 милиарда напуснаха криптопазарите, предполагаемо след като Мъск се включи в Twitter с неговото съобщение. Биткойн спадна под $43,000 за първи път от началото на февруари. Очевидно изпълнителят донесе повече стрес на пазара, като намекна, че Tesla планира скоро да извади Биткойн от баланса си.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *