Банковата система ще се активизира в края на 2010 г.

Банковата система ще стане по-активна чак в края на годината. Около подобно мнение се обединяват повечето банкери. Позицията им се потвърди и от икономистите от Центъра за икономическа развитие (ЦИР). Те дават добра оценка на банковата система и са позитивно настроени за предстоящото развитие на този сектор.
Очакванията
Банковата система следва общите икономически тенденции, обясни председателят на ЦИР Георги Прохаски. Прогнозата на центъра е, че до края на годината икономиката ще се раздвижи и ще има положителен икономически растеж от 1%. По думите на Прохаски, ако това се случи, банките ще си преразгледат кредитната политика и ще започнат по-активно да кредитират бизнеса. Кредитирането на физическите лица ще поеме в положителна посока, ако се намалят опасностите от икономическата криза и последствията й, коментира Прохаски. Според него лекото раздвижване при кредитирането на физическите лица вече се забелязва, но то е в много малък мащаб. По отношение на бизнес кредитите още няма положителни тенденции, посочи той.
Важен фактор за раздвижване на банковата сфера е финансовата стабилност и ако до края на годината бюджетът се балансира и не се допусне финансова дестабилизация на страната, банките ще бъдат много по-спокойни и активни, коментира още Прохаски.
Банките основно разчитат на кредити към бизнеса, това е по-голямата част от кредитния им портфейл, обясни Калоян Стайков, финансов експерт в ЦИР. В момента, в който икономическата обстановка се стабилизира и икономиката започне да се възстановява, заедно с бизнеса ще започне и по-доброто представяне на банковата система, допълни той. Това ще раздвижи всички видове кредити, смята още Стайков.
Оценка
Динамиката на външния банков дълг демонстрира увереност от страна на международните институции, обясняват от ЦИР. Това е признак на траен дългосрочен интерес към местния пазар, допълват икономистите от центъра. Намаляването на външната задлъжнялост на трезорите и компенсирането му със средства от местния пазар, което започна от 2009 г., ще помогне банките у нас да бъдат независими от външни негативни шокове, посочват още от ЦИР.
Банковата система в България е добре управлявана, смятат от центъра. Това личи от високата възвръщаемост на банковия капитал – 9.29% към декември 2009 г., пише в доклад за развитието на икономиката, изготвен от ЦИР.
Според банкерите до края на годината ще:
– Има положителни сигнали, а негативната тенденция при кредитирането ще се пречупи. Това ще се забележи най-вече в статистиката за март и април, когато ще се види движение в положителна посока.
– щилищните кредити ще останат най-търсени. Според банковите мениджъри раздвижването на ипотечното кредитиране е положителен сигнал за икономиката.
– има умерен ръст от около 5% по отношение на фирменото кредитиране.
– лихвите и по кредити, и по депозити, ще продължат да се понижават, но това няма да намали интереса към влоговете.

Радослава Димитрова

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *