Банковите отчети повлияха на пазарите

Това обаче не е добра новина, защото според някои анализи, които не се отричат от официалните власти, в Европейския стабилизационен механизъм няма достатъчно средства, които да бъдат предоставени на Испания, ако тя протегне ръка за помощ до края на годината.
 
Това обяснява динамиките във валутната търговия, особено при двойката евро/долар. Петролът също се движеше от прогнозни данни. Тук намесата бе на Международната агенция по енергетика, която два дни след доклада на Международния валутен фонд за очакван по-нисък икономически растеж в глобален план, излезе със свое очакване, че това ще доведе до по-слабо търсене на суровината, а от там и до спад в цената.
На пазарите на акции влияние оказваха резултатите на търгуваните дружества. Това важи с особена сила за Щатите, където започнаха да излизат банковите отчети за третото тримесечие.
Ипотечният гигант Wells Fargo и инвестиционната банка J.P. Morgan показаха ръстове на печалбите, но това не можа да подлъже инвеститорите, които продължават да се притесняват от качеството на раздадените кредити. Те забелязаха, че дружествата не са покрили целите си. Специално в случая на ипотечния гигант анализатори обърнаха внимание на свития маржин на лихвите. Така книжата и на двете дружества поевтиняха в търговията, като Wells Fargo изгуби 2.64% до $ 34.25 за лот, а J.P. Morgan спадна с 1.14% до $ 41.62.
През следващата седмица се очакват отчетите на Citigroup в понеделник и на Goldman Sachs във вторник. От сега обаче разпродажбите на банкови акции започнаха и това се отрази силно негативно на водещите индекси.
Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.02% до 13 328 пункта. S&P 500 Index спадна с 0.30% до 1 428 пункта. NASDAQ Composite Index потъна с 0.17% до 3 044 пункта.
На седмична база индустриалният индекс губи 2.1%, широкият пада с 2.2%, а високотехнологичният понижи нивото си с 0.2%.
Инвеститорите отвъд океана имаха и още една новина, която ги потисна снощи. Фискалната 2012 година на Съединените американски щати завършва с дефицит от $ 1.089 трлн. Така за четвърта поредна година бюджетът е на дефицит от над трилион долара. Спрямо миналата година резултатът е с 16% по-добър, той като приходите за бюджета са били повече, а разходите са били по-малки. Септември месец е бил добър, защото хазната отчита $ 75 млрд. бюджетен излишък, става ясно още от данните. Той обаче не може да неутрализира дефицитите от предходните месеци на фискалната година.
Това се отрази върху долара, който беше започнал да надвива еврото, но към този час отново е в слабата си позиция. Обединената валута пък се повлия от слуха, че Испания е близо до решението да поиска помощ.
Едновременно с него обаче бе тиражиран анализ, според който Европейският стабилизационен механизъм няма достатъчно средства да спаси Испания ако страната поиска помощ до края на годината. Институцията обаче има възможност да набира капитал като продава ценни книжа с фиксирана доходност, което дава възможност за овладяване на проблема, ако се прояви.
Еврото е силно към долара и се обменя на ниво $ 1.2957. На седмична база обединената валута отбелязва лек спад 0.6%.
На стоковите пазари петролът поевтиня с 21 цента до $ 91.86 за барел лек американски и с $ 2.44 до $ 114.21 за барел от сорта брент.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *