Банков чатбот отговаря на над 75 000 въпроса

Чатбот с изкуствен интелект помага на клиентите на една от банките у нас да получат нужната информация за продукти и услуги. RAIA (Raiffeisen Artificial Intelligence Assistant) вече се използва в дигиталните каналите, през които хората най-често общуват със своите близки – Facebook Messenger и Viber, съобщиха от Райфайзенбанк.

Банките са сред пионерите в използването на чатботове за обслужване на клиенти
(илюстрация: RAIA / Райфайзенбанк)

Всеки може да влезе в контакт с RAIA по всяко време. Чатботът се появява мигновено, за да помогне, когато клиентите искат да се свържат с банката чрез съобщения във Facebook Messenger и Viber. Скоро чатботът ще съдейства и през още канали за комуникация с банката, вкл. през сайта и мобилното приложение.

RAIA не е обикновен FAQ-бот, а винаги дава изчерпателен отговор с допълнителна информация и насочва към следващи стъпки. Логиката в разговора, който чатботът води, е „какво още би могъл да попита или иска да знае клиентът”, споделиха от Райфайзенбанк.

6 тайни за успешна чатбот стратегия (част 1) - CIO.bg
Чатботът вече може да разпознава и отговаря при над 7500 въпроса по ключови теми като кандидатстване за кредит, нареждане на превод, видове функционалности, откриване на сметки и карти, работно време на офиси, регистрация в мобилното банкиране и др.

RAIA е програмиран на база решение на RBI AI (Artificial Intelligence) Lab, като е използвана една от най-добрите в сферата технологии – RASA. Моделът е допълнен от специалисти от контактния център и ИТ отдела на банката, за да се адаптира към нуждите на българските клиенти.

Главгосэкспертиза внедряет чат-бот для общения с заявителями

Използваната иновация при създаването на RAIA позволява подобряване и разширяване на компетенциите на чатбота спрямо актуалните въпроси на клиентите, а в бъдеще и предоставяне на персонализирана информация след идентификация от клиента.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *