БВП на Германия нарасна, но потребителските разходи намаляват

БВП на Германия нарасна с 0.7 на сто през третото тримесечие на годината, благодарение главно на натрупването на запаси и нарастването на инвестициите. Най-голямата европейска икономика е на път да излезе от най-тежката рецесия от Втората световна война насам.
Въпреки добрите новини, слабостта на частното потребление не допринася достатъчно за ръста на икономиката. Намаляването на потребителските разходи може частично да бъде обяснено с края на правителствената програма за насърчаване на подмяната на старите автомобили с нови..
По-рано индексът на бизнес климата Ifo за ноември показа увеличение до най-високото си ниво от август 2008 г. – знак, че доверието на бизнеса нараства. Нивото от 93,9 е по-високо от това, което анализаторите очакваха.
Но силата на еврото спрямо долара има отрицателно въздействие върху немския износ – един от водещите фактори за икономическото възстановяване. Министерството на финансите съобщи, че ръстът на БВП вероятно ще се забави през последното тримесечие на годината.

Финанси
Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *