Безработицата в еврозоната расте

Над 22 млн. европейци нямат постоянен източник на доходи към края на септември, показват данните на Евростат. Нивото на безработицата в Европейския съюз продължава да расте и към септември вече е 9.2% от работната сила. Точно преди една година показателят е бил 7.1%. През август безработицата в ЕС беше 9.1%, като за последните месеци индикаторът упорито се движи нагоре.
В еврозоната нивото на безработицата се качва до нов 10-годишен връх от 9.6%. Това означава, че 15.3 млн. от гражданите на валутния съюз са безработни.
През септември Латвия оглавява класацията на страните с най-висока безработицата в Европа. Балтийската република измести от първото място Испания, която за този месец отчита безработица от 19.3%. За сравнение – в Латвия показателят достига 19.7%.
Страната и двете й балтийски съседки преживяват тежка рецесия, която неизбежно се отразява на трудовия пазар. Фактите са красноречиви – точно преди една година равнището на безработицата в Латвия беше 8.1%, което означава, че за 12 месеца показателят е скочил два пъти.
Испания пък продължава да си има проблеми с безработицата сред населението под 25 години. Младежката безработица в страната е два пъти по висока от средната за ЕС и вече надхвърля 41%.
Холандия продължава да е държавата с най-ниска безработица в ЕС, въпреки че през последните месеци показателят расте. През септември стойността му е 3.6%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *