Безработицата в Испания падна до най-ниските си нива за четири години

Безработицата в Испания падна до най-ниските си стойности за последните четири години, предаде Евроактив последните данни по националната статистика. Новината се оказва добра за правителството на премиера Мариано Рахой на фона на изборите, които предстои да се проведат през декември.

В момента безработните са 21.2% за третото тримесечие – спад от 22.4% през второто, изчисли испанският Национален статистически институт.

Данните обхващат натоварения летен туристически сезон в страната, който продължава от юли до септември. През това време много от испанските компании наемат нови служители.

Въпреки това нивото на безработица в Испания е най-високото в еврозоната след Гърция.

В началото на 2013 г незаетите бяха 26,9%.

„Данните са много добри, но най-важното е да запазим тази скорост“, коментира премиерът Рахой по време на конгреса на Европейската народна партия, на която Мадрид беше домакин.

Испания се възстанови от петгодишна почти непрекъсната рецесия през 2013 г. Очакванията на правителството са икономиката ѝ да порасне с 3.3% тази година – повече от два пъти повече от средния растеж, прогнозиран за страните от Еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *