Безработицата в Русия падна под 5%

Равнището на безработицата в Русия е спаднало през август под 5 процента за първи път през последните три години. Това сочат обявените днес официални статистически данни. В същото време властите започват да се опасяват от евентуален дефицит на работна сила, предаде AFP.

Месечният доклад на федералната статистическа агенция Росстат сочат също и ускоряване на потреблението на домакинствата след спада през юли.

Равнището на безработицата се е понижило до 4,9 на сто от трудоспособното население на страната, отчитайки най-ниска стойност от септември 2014 г. след 5,1 на сто за юли и спрямо 5,6 на сто през януари.

За разлика от кризата през 2008 – 2009 г. безработицата се повиши съвсем слабо по време на рецесията, която удари Русия през 2015 и 2016 г. заради срива на цените на петрола и западните санкции заради украинската криза, достигайки 6 на сто, припомня AFP, информира investor.bg.

Демокрафската ситуация в Русия е един от факторите, които пораждат опасения сред властите и някои икономисти, че растежът на икономиката може да достигне максимум 1,5 на сто през идните години, което е далече от целите, определени от президента Владимир Путин.(БТА)

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *