Безработицата в САЩ се очаква да надмине тази в Европа

В продължение на много години безработицата в САЩ бе по-ниска от тази в Западна Европа. Този факт често се цитира от защитниците на гъвкавостта на пазара на труда в САЩ, където е много по-лесно както да се наемат служители, така и да се освободят.
Икономическата криза в момента опровергава този мит, се казва в анализ, публикуван в New York Times. Безработицата в САЩ не само достигна средното ниво в Западна Европа, но е възможно и да го подмине съвсем скоро.
Нивото на безработица в САЩ се увеличи до 8,5% от работната сила през март. По този начин то се изравни със средната безработица в първите 15 страни-членки на Европейския съюз, преди да започне разширяването към Източна Европа.
Европейската статистическа служба публикува данни за безработицата в целия Европейски съюз, както и за три страни извън него – САЩ, Япония и Турция. През април безработицата в САЩ се повиши до 8,9%. Когато се публикуват данните за европейските страни за април, не е изключено да се окаже, че безработицата в САЩ е по-висока от тази в старите членки на Европейския съюз за първи път, откакто Евростат започва да изчислява данните през 1993 г.
Преди началото на ипотечната криза безработицата в САЩ бе на ниво от 4,7%, което е много по-малко, в сравнение с повечето страни от Европейския съюз, с изключение на Дания, Холандия и Ирландия.
Сега нещата изглеждат по съвсем различен начин и безработицата в САЩ е по-висока от тази в повечето западноевропейски страни, с изключение на Португалия, Испания, Ирландия и Франция.
На какво се дължи тази рязка промяна? Една от причините се крие в системата за социална сигурност в западноевропейските държави, която позволи на много хора да запазят своите работни места въпреки икономическия спад. Например в Германия има правителствени програми, които предоставят на компаниите финансова помощ, с която да изплащат обезщетения на работниците, за да не ги съкращават. Междувременно американските компании са принудени да освобождават служители, за да оптимизират своите разходи.
Друг фактор е липсата на икономически бум с размерите на този в САЩ в повечето европейски страни, което ги прави по-малко уязвими от последиците на икономическата криза.
Освен това движението на работната сила в САЩ е възпрепятствано от тежкото състояние на пазара на недвижими имоти. Много хора притежават жилища, чиято пазарна оценка в момента е по-ниска от стойността на ипотечния заем, който изплащат. По този начин те не могат да продадат своето жилище и да се преместят в друг район, където възможностите за намиране на работа са по-добри.
Интересна особеност е, че безработицата сред мъжете и жените в САЩ се различава съществено и възлиза на 9,5% при мъжете и 7,5% при жените. В същото време в 15-те страни от Евросъюза стойностите са много по-близки и възлизат на 8,4% при мъжете и 8,5% при жените.
Равнището на безработица в 15-те страни членки варира в много по-широк интервал в сравнение с този в САЩ. Най-ниска е безработицата в Холандия – 2,8%, а най-висока в Испания – 17,4%. В същото време безработицата в САЩ варира от 4,2% в Северна Дакота до 12,6% в Мичиган.
Още по-интересно е, че двете икономиките на двете страни с най-висока безработица в Западна Европа – Испания и Ирландия, пострадаха от спукването на балон в жилищния сектор, подобно на този в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *