Безработицата и инфлацията – най-големите грижи на гърците

Проблемите, които най-много тревожат гърците, са безработицата, непрестанно растящите цени и образованието, сочи допитване на социологическата агенция „Капа Рисърч“, цитирано от вестниците в южната ни съседка днес.

57,2% от гърците са убедени, че най-същественият проблем е безработицата, 53,4% са обезпокоени от скъпотията, а 40,9% сочат образованието като сериозен проблем. Най-разтревожени за пенсиите са 40,1%.

Здравеопазването, околната среда, престъпността, имиграцията, управлението на държавата и връзките на Гърция с ЕС са другите проблемни сектори според анкетираните гърци.

48,5% са обладани от ксенофобски настроения и смятат, че трябва да бъдат взети мерки за справяне с нелегалната имиграция в страната.

Цените на около 400 стоки от първа необходимост се очаква да скочат по Коледа в Гърция, предупреждава сайтът Ин нюз. Увеличението се очертава да бъде до 15% и ще засегне най-вече хранителните продукти, консервите и други такива стоки.

Скокът на цените в Гърция се отрази и на инфлацията през ноември, когато бе отчетен ръст от 3,9% срещу 3,1% за октомври. През декември статистици прогнозират още по-високи нива на инфлацията заради повишени цени на електроенергията с 30%.

В. „Та неа“ пише, че по ръст на инфлацията Гърция е сред първите страни в еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *